Перейти до основного вмісту

Поїздка до притулку "Бест френдс"

На початку червня разом із партнерами із компанії Фокстрот та Веko ми завітали до одного з найбільших притулків в Україні – "Бест френдс".

Як вагон метро допоміг знайти домівки тваринкам з притулків? Хто може взяти під опіку котиків, собачок та навіть лисичок і що для цього потрібно зробити? До чого треба бути готовим, якщо хочеш завести чотирилапого друга? Вікенд відвідав притулок для тварин «Бест Френдс», що знаходиться неподалік села Фасова в Київській області. Разом з нами провідувати пухнастиків вирушили команда Happy Paw, Фокстрот та beko.
Помітивши гостей, собачки неймовірно зраділи. Кожен намагався привернути увагу людей до себе: одні голосно гавкали, інші метушливо бігали по вольєру, завзято вимахуючи хвостами, а деякі навіть стрибали.
Засновниця притулку Галина Онопрієнко провела невелику екскурсію та розповіла про тваринок, які тут мешкають.



— Я заснувала притулок у 2014 році, зараз тут живе близько 1000 тварин. Складно назвати точну кількість, адже нові мешканці з'являються регулярно. Щодня надходить 5-7 дзвінків від людей, які просять прилаштувати тваринку. Восени та навесні люди часто залишають у коробочках під нашими воротами цуценят та кошенят.



Вольєрів для всіх тваринок не вистачає, деяких тварин я навіть забрала до себе додому, проте все одно цуценятам доводиться тіснитися в невеликих клітках. 12 гектарів землі, що мала у власності, мусила продати, щоб забезпечити першочергові потреби – на харчування та лікування чотирилапих. Планувала там колись зробити резервацію для тварин — відгороджений просторий майданчик з утепленими будками, там у собачок було б більше місця, ніж у вольєрах. Наразі, якщо не враховувати сухий корм, який нам привозять благодійники, ми витрачаємо більше 20 000 грн щотижня на їжу для тварин. Це велика сума, але принаймні наші підопічні ситі.

У притулку — близько 10 робітників, які тут живуть і працюють. Робочий день починається з 5-6 ранку, проте вигуляти всіх собак фізично неможливо. Коли в «Бест Френдс» приїжджають волонтери, для собак це свято, адже комусь з них таки пощастить сьогодні погуляти та погратися за межами вольєру. Після прогулянки песики неохоче повертаються до своїх домівок у притулку, дехто навіть навідріз відмовляється йти, тому їх доводиться нести на руках.

Деяким тваринам у притулку поталанило трохи більше — вони мають власного опікуна, людину, яка з певних причин не може взяти чотирилапого додому, але допомагає йому: оплачує харчування, може приїжджати та гуляти з ним, активно шукає підопічному справжній дім і люблячу родину.



Проєкт «Опіка» вісім років тому розпочав фонд Happy Paw. Зараз у ньому беруть участь 11 притулків у Київській області, Кропивницькому, Запоріжжі та Миколаєві.
Кураторка фонду Людмила Єнжеєвська розповіла, хто і як може стати опікуном, та поділилася історіями з хепі ендом.



— Зараз у нас майже 402 тварин під опікою, а в проєкті беруть участь 334 опікунів. У одного опікуна може бути декілька тварин під опікою, але навпаки бути не може. Неправильно віддавати одну тварину під опіку декільком людям. На кожну тварину виділяється певна сума грошей, на яку ми закупаємо корм та вакцину.

У місяць опіка тварини коштує:
  • котика — 300 грн;
  • маленької собачки — 400 грн;
  • середньої — 700 грн;
  • великої — 1100 грн.
— Опікун переказує цю суму на рахунок фонду, ми закупаємо у гуртових постачальників корм і передаємо його в притулки, де знаходяться опікунські песики та котики.



Якщо тварина, що має опікуна, захворіла, фонд зобов'язується її пролікувати власним коштом, а опікун за бажання може допомогти. Також він може приїжджати до тварини та соціалізувати її. Опікуни дуже радіють, коли їхні підопічні знаходять новий дім, часто допомагають шукати їм родину, наприклад, постять інформацію в соцмережах.



Спочатку в проєкті брали участь лише фізичні особи, але останнім часом долучаються комерційні організації. Так, компанія Фокстрот взяла під опіку двох лисичок з цього притулку, а ще запустила соціальний проєкт «Пухнасті друзі в кожен дім», який популяризує прилаштування тварин з притулків. Ми запропонували зробити кото-песо-поїзд у столичному метро — забрендувати вагон інформацією про проєкт «Опіка», притулки та тварин, які шукають дім. А ще розміщуємо оголошення про пошук родин для тваринок на вікнах поїздів метро Києва та Харкова. Щомісяця ми оновлюємо інформацію про тварин, вказуємо номера телефонів притулків, щоб люди могли відразу подзвонити і поїхати знайомитися з новим другом. Ця соціальна реклама також транслюється в магазинах Фокстрот, на сітілайтах та екранах в метро.



Така співпраця виявилася дуже корисною для тварин — ми помітили, що збільшилися перегляди нашого сайту з інформацією про котиків і песиків та кількість прилаштувань. В одному притулку була тварина з інвалідністю, якій не могли знайти дім декілька років. Ми розмістили інформацію про неї в метро і за деякий час вона знайшла нову родину.

Кожна тварина в притулку «Бест Френдс» має непросту історію. Дехто потрапив сюди, тому що став непотрібним своїй сім'ї через вік або хворобу. Одного коника Галина забрала з Київського іподрому — чистокровний орловський рисак постарів і пішов «на списання». Якось зоозахисники забрали алабаїв у недобросовісних господарів — дорослі тварини були виснажені та важили близько 10 кілограмів, хоча їхня нормальна вага — від 40 кілограмів. Песиків передали в притулок Галини, вони вже набрали потрібну вагу та добре почуваються.



Не менш зворушлива історія у лисичок Філі та Аліси, які проживають в притулку. Обидві потрапили в «Бест Френдс» з притравочних станцій, де мисливських собак навчають вистежувати та заганяти диких тварин — лисиць, кабанів, борсуків тощо. Лиси потрапили у неволю і стали об'єктами для тренувань мисливських собак. На щастя, Філю та Алісу вдалося забрати з притравочної станції, але притулок не мав для них відповідного вольєра, та й прогодувати було складно. Проте у них швидко з'явився опікун — компанія Фокстрот.

Наталія Ставраті, маркетинг-директорка компанії та ініціаторка проєкту «Пухнасті друзі в кожен дім», розповіла, як опікають лисичок в притулку.



— Запустити соціальний проєкт для підтримки тварин ми вирішили наприкінці минулого року. Наш бренд-герой — це лисичка Фоксі, яка не може лишатися байдужою до проблем інших тваринок і вирушає їм на допомогу. Перше, що ми зробили, це дізналися про потреби притулків — підопічних фонду Happy Paw, щоб вибудувати системний підхід у питанні допомоги. А коли дізналися, що крім котиків і песиків, є ще й лисички і їм потрібен новий дім, зрозуміли, що за цю роботу має взятися саме Фокстрот.



Одразу поїхали до притулку, лисички Філя та Аліса тоді мешкали в невеликому дерев'яному вольєрі. Притулок проконсультувався зі спеціалістами та дізнався, який розмір має бути у нового вольєру та чим його наповнити, щоб лисичкам було там комфортно. Тепер у Філі та Аліси простора домівка, з теплою будкою, різними лазалками та сосновими гілочками.

Фокстрот взяв лисичок під опіку на безстроковий період. Ми повністю забезпечуємо їх харчуванням — овочами та свіжим м'ясом. Якщо буде потрібно лікування, також допоможемо. А якщо в притулку з'являться нові лисички, ми і їх візьмемо під опіку. Філю та Алісу вже точно не відпустять в дику природу, бо вони там не виживуть.



В цілому ж, ми будемо продовжувати й нарощувати обсяги проєкту «Пухнасті друзі в кожен дім», оскільки вирішення зазначеної проблеми потребує не одного місяця і навіть не одного року. Про кото-песо-поїзд отримали дуже багато позитивних відгуків, навіть започаткувався флешмоб — люди фотографувалися біля цього вагону та постили світлини в соцмережах. І це нас дуже надихає! Адже цей некомерційний проєкт набагато більше привернув увагу, ніж найкрасивіша реклама. Багато наших співробітників долучилися до проєкту «Опіка» — їздять допомагати в притулки та розповсюджують інформацію про тварин.

Натхненна досвідом Фокстроту, компанія beko також взялася допомагати притулкам. Маргарита Головата, менеджер з маркетингу компанії, також приїхала провідати тваринок в «Бест Френдс». Вона розказала, яка техніка необхідна притулкам.



— Наш бренд не вперше долучається до соціальних проєктів. Від Фокстроту, який працює з Happy Paw, ми дізналися, що притулки для тварин потребують нової техніки. Вирішили доєднатися і разом зробити добру справу. Виявилося, що побутова техніка — одна з ключових потреб притулків. Їм потрібні пральні та сушильні машини, холодильники та морозильні камери для зберігання корму. В «Бест Френдс» ми привезли та підʼєднали дві пральні машини. Плануємо на цьому не зупинятися і допомагати іншим притулкам. Все більше співробітників нашої компанії беруть участь в проєкті «Опіка» та навідуються до своїх підопічних в притулки. Я також планую долучитися.

Власниця притулку Галина розповіла, що останнім часом ситуація з прилаштуванням тварин покращилася. Проте ще дуже багато песиків та котиків не мають своєї домівки.



— У нашій країні потрібно запровадити обов'язкову стерилізацію тварин та започаткувати програму захисту. Якось я відвідала муніципальний притулок для тварин у Відні. Там було значно менше тварин, ніж у нашому, адже брати улюбленця з притулку для європейців — звична справа. У нас, на жаль, охочих взяти песика чи котика з притулку набагато менше, ніж цих тварин, — ділиться засновниця «Бест Френдс».



Галина впевнена, що треба пропагувати гуманне ставлення до тварин. У цьому велику роль відіграють бренди та відомі компанії, що на власному прикладі показують, як можна допомагати чотирилапим друзям і надихають своїм досвідом інших.

За матеріалами: Вікенд

2021-06-23