Перейти до основного вмісту

Пояснення ситуації під час стерилізаційної місії на Харківщині

Нещодавно фонд отримав звинувачення на адресу наших партнерів-підрядників щодо стерилізаційної місії в Курилівській сільській громаді Харківської області, де ветеринари працювали у розбомблених і покинутих селах поблизу Куп’янська-Вузлового за 10 км від лінії зіткнення. Детальніше зі “звинуваченнями” можна ознайомитись тут.

Наші партнери вийшли з офіційним поясненням ситуації, з яким ми рекомендуємо попередньо ознайомитись за лінком або у відео нижче.

 

На цьому можна було би і закінчити, але ми у свою чергу також хотіли б прокомунікувати цю ситуацію серед тих, для кого ми працюємо і кому регулярно надаємо допомогу. 


Спочатку про наші принципи і результати роботи.Програма стерилізації безпритульних тварин від Happy Paw безперервно функціонує з весни 2022 року. До 2022 року ми робили це не такими активними темпами починаючи з 2018 року, коли за загальну стерилізацію безпритульних тварин особливо в невеликих містах ніхто не брався.

За 2,5 роки війни ми спільно з професійними ветеринарами (як в стаціонарних ветеринарних клініках так і у виїздних місіях) прооперували 37 377 тварин без перебільшення по всій Україні. По кожній (!) з цих тварин ми маємо підтверджуючі документи та фото під час операції. Ви знаєте, які ми вимогливі до звітів і можете собі уявити, які вимоги ми ставимо до підрядників, яким платимо за ці ветеринарні послуги, тим більше, що з деякими із вас ми і організовували стерилізації в ваших населених пунктах або притулках.

Впевнені, що так працюють одиниці, тому швидко і “здуваються”. Для нас проєкт стерилізації - ключовий і основний на цей рік. Тому що ми розуміємо, що “добрих рук на всіх не вистачить” і не існує інших способів вплинути на популяцію покинутих і бродячих тварин окрім стерилізації особливо у прифронтових чи деокупованих населених пунктах.

У нас немає єдиного постійного донора чи фінансової підтримки для цього проєкту. Щомісяця ми стукаємось у сотні дверей, щоб мати змогу стерилізувати на 10, на 100, на 500 тварин більше. Але, на жаль, цей проєкт не дуже популярний серед донорів і благодійників, тому після кількох місяців роботи в тому чи іншому населеному пункті ми змушені закривати програму і концентруватись на тих регіонах, де доступ до ветеринарної допомоги не те що обмежений, а його немає вже 2 роки і не відомо, чи буде він там колись узагалі.

Нашим пріоритетом на це літо стали саме деокуповані і прифронтові села Харківської області. Злагоджена робота всіх менеджерів фонду дозволяє нам щомісяця стерилізувати близько 1000 тварин і це потенційно рятує від життя в муках сотні тисяч інших хвостатих.

Усі виїзні стерилізаційні місії проводяться на запит громади і погоджені з військовою адміністрацією, а тварини, яких відловлюють — погоджені місцевими опікунами (якщо такі є). Ніхто насильно не викрадає домашніх тварин, щоб стерилізувати їх. 

Наша зона відповідальності у таких місіях — це оплата відлову, стерилізації і щеплення тварин від сказу. Усі інші маніпуляції, які отримують тварини, а це можуть бути операційне видалення сторонніх тіл (уламків, куль), вирізання пухлин, лікування, обробка від паразитів, комплексне щеплення, тощо, здійснюється за ініціативи та за кошти команди ветеринарів і фонд не впливає та не контролює цю діяльність. 

Акти і ціни робіт лікарів по кожній тварині ви можете завжди знайти на нашому сайті у розділі Звітність по кожному місяцю.


Тепер по факту звинувачень у бік ветеринарів і нашого фонду:

Так, на жаль, у крайній місії одна зі стерилізованих тварин не вижила. На розтині в неї виявили серцевих глистів — дирофіляріоз.

 

Нам завжди дуже прикро чути про такі випадки, але ми усвідомлюємо, що оперативне втручання — це ризик для здоров’я тварини, особливо безпритульної. Але інших гуманних способів вплинути на долю тисячі покинутих бродячих тварин не існує.

На відео, яке ми додали в чат ви можете бачити опікунку цієї собаки, пані Лідію. Жодна з тварин не йде до її рук. Тому, щоб не годувати “лишні роти”, Лідія топила цуценят, а також давала собаці пігулки від яких у тварини виявили піометру.

Суку з кліпсою ветеринари забрали на стерилізацію тому, що по факту вона була “не до кінця” стерилізована, у неї була тічка і вона збирала навколо себе зграю бродячих псів, що небезпечно для людей. Докази цього ви можете бачити на відео від наших партнерів, які вставлене вище.

Саме у цій зграї помітили пса у віці, який влаштовував бійки і агресивно поводився з іншими тваринами. Його відловили, кастрували і під час операції з’ясувалось, що на одному з його яєчків утворилася невелика пухлина. Опікунка тварини не була проти, щоб тварину стерилізували, але після того, як тварині стало зле, вона знайшла час викласти відео у соцмережі, але не знайшла можливості потурбуватись про тварину самостійно і головне — зателефонувати ветеринарам, щоб повідомити про стан тварини, які дуже просили це зробити, якщо тварина буде почувати себе гірше. Кожен опікун тварини отримує від ветеринарів набір необхідних ліків та пам’ятку про післяопераційний догляд, де вказані номери телефонів лікарів.

Станом на 05.08.2024 псу зробили всі необхідні аналізи, згідно яких скореговане лікування. Є підозра на новоутворення печінки, тому наступним кроком буде УЗД. Додаємо результати осбтеження собаки.


За міжнародними ветеринарними протоколами стерилізувати тварин дозволено починаючи з 2-3-місячного віку. Цього і дотримуються всі ветеринари з якими ми співпрацюємо. В європейських і американських ветлікарів є практика ранньої стерилізації тварин, починаючи навіть з 7 тижнів життя. З дослідженнями на цю тему можете ознайомитись тут і тут.

Ці деталі прописані у меморандумі, який ми заключаємо з підрядниками.

Ветеринарні бригади з якими ми співпрацюємо мають і інших донорів та спонсорів, з якими можуть бути укладені інші умови і вимоги до робіт і за які фонд не несе жодних відповідальностей.


Підсумовуючи.

За останні роки ми занадто часто вислуховували негатив і знецінення нашої роботи, та продовжували працювати, бо розуміли, що усюди є людський фактор.  Війна впливає на психологічний стан кожного, але у цьому не мають бути винні тварини. І їхнє благо для нас вище за все. 

Розганяючи “зраду” та поширюючи неправдиву, неперевірену інформацію від волонтерів, які неодноразово брали участь у скандальних історіях, ви не зробите краще, не виправите ситуацію, а тільки погіршите й без того крихкі та нестабільні стосунки між волонтерами та стан зоозахисної сфері загалом, від чого врешті-решт страждатимуть тварини.

Якщо ви вважаєте, що цінності нашого фонду, його репутація, методи роботи, вимоги щодо співпраці не співпадають з вашим баченням того, як має працювати зоозахиснаорганізація, то ви завжди можете показати свою правоту діями: самостійно організувати і провести виїзні стерилізаційні місії на прифронтових територіях, знайти команду фахівців і фінансування, зібрати доказову базу про порушення тих чи інших ветеринарних норм і протоколів та подати заяви у відповідні органи.

За 12 років фонд витримав не одну хвилю хейту, адже усі знають як потрібно робити краще. Ми відкриті до діалогу, але якщо він не побудований на образах, маніпуляціях та закликах до фізичної розправи.

2024-07-31