Перейти до основного вмісту

Чому собака тягне повідець

​Вважаєте, що тільки невихований собака тягне повідець? Що смикання допоможе вам змусити пса ходити поруч? Або, що короткий повідець — гарний спосіб контролювати собаку, який відчайдушно рветься вперед?
Чому це не так, допомагає розібратися спеціаліст із поведінки собак Антон Волков

Повідець натягується, тому що собака починає рухатися швидше або в бік від власника. Причини такої поведінки можуть бути різні. Розуміючи їх, ми зможемо уникнути натягнутого повідця зараз і у майбутньому.

“Тягну повідець, тому що…

  1. … мені боляче, незручно. Коли вже буду гуляти в нормальній амуніції?”Часто собаки намагаються уникнути тиску й болісних відчуттів взоні шиї, тому «йдуть» від них, рухаючись уперед.Може допомогти: заміна нашийника на ергономічну шлею або більш зручний нашийник (як обрати правильну амуніцію читайте у наший статті).
  1. … знов плетемось, як черепахи, ще й так близько один до одного»Звичайно ж, не всі господарі здатні підтримувати темп руху свого собаки. Та ще й вимагають, щоб він рухався біля ноги, на короткому повідці.Таким чином, собака не може реалізовувати потребу в необхідному йому темпі руху, вивчати навколишній світ через запахи.Може допомогти:
  • довгий повідець — 3–5 метрів і можливість, на прогулянці, уходити в бік, нюхати, вивчати запахи;
  • заняття, прогулянки, на яких собака зможе реалізовувати фізичні й соціальні потреби: виїзди на природу, відвідування місць, де пес може побігати без повідця, заняття кінологічним спортом у режимі, який підходить вашому собаці.
  1. … спекотно/холодно/хочу пити — треба забиратися звідси»Рішення:
  • якщо спекотно — піти в тінь, з асфальту на траву, напоїти. Влітку використовуватиохолоджувальні засоби (попони, килимки);
  • якщо холодно — прискоритись, пограти — зігрітися разом із собакою;
  • мучить спрага — якщо немає води, хоча б піти в тінь. Але, усе ж таки, краще рухатись у бік дому чи магазину за водою.
  1. …господар сьогодні в поганому гуморі. Буду триматись якнайдалі»Ми, з якихось своїх причин, нервуємо і зриваємось на собаці: емоційно висловлюємось, смикаємо повідок.Доки ми в такому стані, пес хоче бути якнайдалі від нас — намагається тримати відстань.Дайте йому простір, відпустіть на всю довжину повідка. А можете й зовсім відпустити — погуляє без вас, поки ви видихнете, скинете тягар причин.
  1. … був вдома весь день — требашвидше скинути баласт, встигнути вивчити все навкруги, поспілкуватись із друзями»

Собака гарно поснідав і не сходив до туалету на попередній прогулянці — треба якнайшвидше звільнити сечовий міхур, кишківник. Допоможіть йому — швидше дістантеся місця, де пес зможе зробити свої справи.Після повернення додому з роботи виходьте на коротку гігієнічну прогулянку. Пізніше — повноцінна, спокійна прогулянка. Так можна робити постійно.

  1. … скільки машин, страшних собак, гучних дітей — хочу додому, у машину, у безпечне місце»Прогулянки поруч із дорогою зі жвавим рухом, серед інших собак або натовпу людей можуть хвилювати й лякати вашого пса. Він стане прискорюватись, щоб скинути збудження або полишити ситуацію.Можна відійти подалі від дороги, обрати інший прохід через парк, людей. Піти в знайоме та безпечне для собаки місце. Добре, якщо таке «місце» — господар: можна сісти поруч із собакою, навіть обійняти. Узяти відповідальність на себе, захистити улюбленця.А в майбутньому працювати з причинами страху й хвилювання.
  1. …оце так запахи — мабуть мій дружечок тут був або вражина із сусіднього двору»

Вивчати запахи, мітки — це природне соціальне прагнення собаки.В короткостроковій перспективі: не станеться нічого поганого, якщо ви прискоритеся разом із собакою і дасте йому понюхати дуже важливий запах.В довгостроковій перспективі: забезпечте улюбленцю повноцінний вигул, можливість вивчати запахи інших собак та тварин. Як на повідці, так і без нього. І пам’ятайте, повідець — 3–5 метрів.

2023-02-03