Перейти до основного вмісту

Ви знайшли тварину. Що робити?

Як діяти, якщо ви знайшли загубленого домашнього улюбленця або безпритульну тваринку, якій хочете допомогти

1. Оцініть стан тварини

Насамперед, пам'ятайте про техніку безпеки. Знайдена вами тварина може бути хвора на сказ. Не поспішайте підходити дуже близько або ловити її власноруч.

Оцініть поведінку тварини і зовнішній вигляд здалеку.

У тварини, яка хвора на сказ:

  • розширені зіниці;
  • неспокійна, агресивна поведінка;
  • посилене слиновиділення або піна з рота.

Якщо ви помітили хоча б один із цих симптомів, відійдіть від тварини на безпечну відстань і негайно повідомте в Київську Міську Лікарню Ветеринарної Медицини.

2. З’ясуйте домашня чи безпритульна знайдена тварина

Зазвичай, домашні тварини доглянуті, підходять до людей, мають нашийник/шлею або сліди від них. Нерідко домашніх тварин відпускають гуляти самих (самовигул). Перш ніж забирати тварину, зверніться до тутешніх мешканців, вони можуть знати її та господаря.

Кліпса у вусі собаки свідчить про те, що він кастрований, вакцінований від сказу і внесений до електронної бази даних безпритульних тварин. Часто таки собаки мають свій сталий ареал, зграю і пристосовані до життя на вулиці.

3. Перевірте наявність адресника, клейма або чипа

Адресник — це жетон (іноді капсула з папірцем), на якому зазначено ім'я тварини та номер телефона господаря. Кріпиться на нашийник або спеціальний шнурок. Є адресник? Телефонуйте господарю!

Клеймо — татуювання на вусі або в паху тварини, яке складається зі цифр і засвідчує, що вона є породистою. За номером клейма можна знайти контакти розплідника тварини через офіційні структури, які реєструють породистих тварин.

Чип — це спеціальна капсула, яку імплантують під шкіру тварини. Він містить в собі код, за яким закріплена інформація про тварину. Перевірити наявність чипу можна у ветеринарній клініці, заздалегідь дізнавшись чи є в лікарні сканер чипів.

4. Відвідайте ветеринарного лікаря

Навіть якщо видимих пошкоджень у тварини немає, проблема може бути прихована від очей, тому огляд професіонала не буде зайвим.

В клініці тварину можна обробити від паразитів, вакцинувати і перевірити наявність ідентифікаційного чипа.

5. Перевірте наявність оголошень про загублену тварину

Періодично перевіряйте профільні групи в соціальних мережах та дошки оголошень на наявність публікацій про загублену тварину.

6. Знайдіть перетримку або заберіть додому

Притулки для тварин перманентно переповнені й рідко приймають нових мешканців.

З метою подальшого прилаштування або пошуку старих господарів тварини, можна знайти для неї тимчасову платну перетримку (шукайте на olx.ua, kabanchik.ua, у місцевих ветклініках ) або забрати додому.

Якщо у вас вже є тварини, то, задля безпеки, тримайте знайдену тварину в окремому приміщенні (кімнаті), допоки не пройде карантинний період. Якщо ветеринарних протипоказань до контакту немає, то знайомте тварин поступово (знайомити собак краще надворі).

7. Зробіть оголошення про знайдену тварину

Роздрукуйте оголошення на папері та розклейте їх у районі, де була знайдена тварина, а також розмістіть публікації:

  • в соціальних мережах;
  • на платформі olx.ua;
  • на дошках оголошень в інтернеті.

В оголошенні має бути зазначено:

  1. Місто і район, в якому було знайдено тварину;
  2. Загальний вигляд тварини, породиста/безпородна (якщо є можливість, додайте фото);
  3. Дату і приблизний час, коли було знайдено тварину;
  4. Локацію, де її було знайдено;
  5. Ваші контактні дані.

Важливо! Не вказуйте особливі прикмети тварини, номер клейма тощо. Ця інформація стане у пригоді під час пошуків справжнього господаря і захистить від шахраїв.

8. Знайдіть тварині новий дім

Якщо старих господарів не було знайдено, спробуйте знайти їй новий дім.

Для того, щоб зробити ефективне оголошення про адопцію, необхідно:

  • зробити якісні фотографії тварини;
  • коротко описати її історію;
  • розмістити оголошення з фото, текстом і вашими контактними даними в соціальних мережах (групи в Facebook та Instagram: Хочу собаку!, "Adopt dont stop" та інш.), на платформі olx.ua та на дошках оголошень в інтернеті.

Важливо! Щоб впевнитись, що людина, яка хоче взяти у вас тварину відповідальна, зробіть собі невеличкий опитувальник. Поцікавтеся, чи є у неї досвід утримання собаки чи кота, чим будуть годувати тварину, чи знають про обробку від паразитів, обов'язкові щеплення, правила вигулу, наявність сіток-антикішок в разі прилаштування кота та інш. Відповіді на ці запитання дадуть вам змогу скласти враження про потенційного господаря та прийняти правильне рішення щодо його спроможності дбати про тварину належно.

9. Налаштуйтесь оптимістично

Якісне прилаштування може бути доволі довгим процесом. Але не засмучуйтесь! Оновлюйте оголошення, робіть нові фото та тексти. Як свідчить практика, якщо бути послідовним і наполегливим, та сама людина обов'язково знайдеться.

2023-01-25