Перейти до основного вмісту

Поради, як допомогти домашнім і безпритульним тваринам у спеку

А ви чули, що кожне наступне літо буде гарячіше за попереднє? Стовпчик термометра повзе до відмітки +30 і в інтернеті з’являється безліч статей про те, як допомогти тваринам у спеку. Ми зібрали максимум порад, які допоможуть вам полегшити життя домашнім та безхатнім котам і собакам, що мешкають на вулиці або в притулку.

Єдиний спосіб коту або собаці знизити температуру свого тіла — це дихати через відкриту пащу. Тому вони чутливіші до високих температур та в спеку надають перевагу відпочинку в затінених куточках із прохолодною поверхнею та протягом. Тривале перебування тварини в надто теплому середовищі дуже швидко може спричинити тепловий удар. Його ознаки: 

  • сильна млявість і апатія;
  • бліді ясна;
  • відмова від їжі;
  • підвищене слиновиділення;
  • задишка або важке дихання з хрипами й свистом;
  • хитання при підйомі з положення лежачи або під час ходьби;
  • пронос, блювота;
  • підвищення температури тіла до 40+ градусів;
  • втрата свідомості.

Якщо виявили у тварини будь-який з цих симптомів, головне завдання — збити температуру тіла. Проте, дуже важливо робити це обережно. В жодному разі не обливайте тварину холодною водою — через різкий перепад температур вона може загинути.

  • перемістіть пухнастика в прохолодне місце; 
  • якщо тварина в свідомості — дайте води (але не поїть насильно — тварина може захлинутися);
  • змочіть шерсть прохолодною водою до шкіри (але уникайте голови й спини, щоб не створювався парниковий ефект);
  • собакам зробіть прохолодні компреси на відкритих ділянках шкіри (пах, вушка, під пахвами) та на кінцівках;
  • після надання першої допомоги та якщо тварині не стає легше, мерщій везіть хвостика у ветеринарну клініку для обстеження. Адже наслідки теплового удару можуть коштувати йому життя.

 


Втім, завжди краще запобігти небезпеці, ніж усувати її наслідки. Тож розповідаємо, як ми, відповідальні людиська, можемо полегшити життя нашим улюбленцям у спеку.

  1. Забезпечте цілодобовий доступ до свіжої прохолодної води та регулярно змінюйте її. Можна додавати до миски кубики льоду або давати їх тваринці окремо. Як смачну альтернативу сушеним ласощам робіть “морозиво” із пештетів та консерв, фруктів, замороженого кефіру, нежирного бульйону тощо. 

    І обов’язково регулярно мийте миски як для їжі, так і для води, адже в спеку бактерії розмножуються швидше.
     

  2. Надайте тварині доступ до прохолодніших кімнат і куточків в оселі. За потреби зніміть килими і покривала, щоби тварина лежала на прохолодній підлозі. За можливості придбайте охолоджувальний килимок. Для котів або маленьких собак можна придбати або змайструвати самостійно термобудиночок, як на відео.

  3. Робіть регулярний грумінг.  Щоб полегшити тварині життя в спеку, не забувайте вичісувати її, звільняючи від відмерлих шерстинок та попереджаючи утворення ковтунів, що не пропускають повітря та сприяють перегріву. 

    Проте стригти наголо собак чи котів без ветеринарних показань не рекомендовано, адже шерстний покрив відіграє роль терморегулятора та захищає не тільки від холоду, а й від перегріву. 

  4. Пам’ятайте, що тварини у віці, цуценята та кошенята, тварини з ожирінням, захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем, брахицефали (бульдоги, мопси, персидські коти і т.п.) набагато гірше переносять спеку і дбати про їхній добробут у літній період необхідно особливо уважно.
     
  5. Гуляйте рано вранці та ввечері. Якщо вам спекотно на вулиці, то вашій тваринці може бути ще спекотніше. Те саме стосується поверхонь, які ви обираєте для прогулянок: асфальтовані доріжки, гумові спортмайданчики тощо — вашій долонці пече? Значить собачим лапкам також.
     
  6. Обмежте активність улюбленця на прогулянках. Захопившись грою собака може не одразу відчути погіршення свого стану. Тож слідкуйте за тим, щоби песик у спеку не рухався надто активно.
     
  7. Для прогулянок користуйтесь спеціальною охолоджувальною попоною або жилетом для собаки та слідкуйте за тим, щоб виріб не висихав, періодично зволожуючи його водою. Проте не використовуйте для охолодження на прогулянках звичайний мокрий одяг або ганчірки — волога з них швидко випаровується або нагрівається, створюючи парниковий ефект, що може загрожувати перегрівом.

    Охолоджувальний жилет

  8. Якщо собака мусить носити намордник, зверніть увагу на те, аби пес міг відкривати в ньому пащу й охолоджуватися природним способом — через відкритий рот. 

    Правильний намордник для собаки

  9. Завжди майте із собою пляшку (поїлку) зі свіжою водою і слідкуйте, щоби пес регулярно пив. Водою можна не тільки напоїти собаку, а й змочити відкриті ділянки шкіри в паху, під пахвами, у вушках, щоб трошки охолодити його. Або намочити охолоджувальну попону / жилет. 
     
  10. Не залишайте собаку / кота в авто. Навіть, якщо автівка стоїть у тіні з відкритими вікнами або дверима. Справа у тому, що повітря в салоні машині, де не працює кондиціонер, за лічені хвилини нагрівається в десять разів і автівка стає сауною для вашого собаки або кота. Відкриті вікна або двері можуть лише на кілька градусів охолодити повітря в салоні, але не врятують тварину від швидкого перегріву. 

 


Як кожен з нас може допомогти вуличним тваринам?

На жаль, не всі тварини мають дбайливих мамусь і татусів, які б забезпечили їм комфорт у спеку. Бродячі коти й собаки також страждають і навіть гинуть від сильної жари. 

Тому влітку, просто посеред вулиці, можна помітити ємності з водою, які на перший погляд можуть здатися сміттям. Це саморобні поїлки, котрі залишають небайдужі люди, щоби коти, собаки і навіть птахи мали змогу втамувати спрагу в сильну спеку. 

Тож не викидайте “підозрілі” ємності з водою, не кидайте в них недопалки та інший бруд, а краще долучайтеся до флешмобу “Рятівна мисочка” та залишайте поїлки в затіненому місці й за можливості замінюйте та поповнюйте воду в них. 

Якщо ви власник / працівник магазину, закладу харчування тощо — поставте біля закладу мисочку з водою. А також пускайте тваринок у прохолодні приміщення, це може врятувати чиєсь маленьке життя.  

Якщо ж ви вирішили не тільки напоїти, а й нагодувати пухнасте безхатько, не залишайте натуральну їжу (м’ясо, кашу) або вологі корми у місці годівлі котів або собак надовго. Ці продукти швидко псуються й загрожують здоров’ю тварин. Але пам'ятайте, якщо годувати тваринок сухим кормом, то необхідно подбати про те, щоб поруч постійно була свіжа вода, бо відчуття спраги після ласування сухим кормом збільшується. 

 


Що робити притулкам, аби захистити підопічних від спеки?

  1. Забезпечити постійний доступ до свіжої води. У сучасних українських реаліях краще подбати про запас води заздалегідь — набрати баклажки, відра або придбати для цього спеціальні багатолітражні пластикові ємності. 
     
  2. Організувати додатковий затінок для собак у вольєрах та будках. Розвісити над відкритою частиною вольєру або над будкою сітки, великі полотна тканини або будь-якого матеріалу, який не допустить проникнення прямих сонячних променів всередину. 
     
  3. Зробити саморобні басейни за допомогою великих тазів, ванночок чи балій, щоб собаки мали змогу охолодитися, коли цього потребуватимуть.

Як купають тварин у притулку "Зооплатформа"
4.
Приміщення для котів регулярно провітрювати та проводити вологе прибирання. Якщо в приміщенні є вікна, завісити їх щільною тканиною, ролетами або світловідбивним матеріалом, наприклад спеціальною плівкою-фольгою. Це допоможе на кілька градусів знизити температуру всередині.

5. Якщо є можливість (і електроживлення), охолоджувати котячі кімнати або будиночки кондиціонером, вентиляторами. Розкладіть на підлозі вологі охолоджені рушники / простирадла або спеціальні охолоджувальні килимки. 

Бережіть своїх хвостанів та дбайте про безпритульних тваринок!

 

 

 

2024-07-18