Перейти до основного вмісту

Реєстр домашніх тварин в Україні

В Україні запускають Єдиний державний реєстр домашніх тварин. Він буде основою для появи цифрових ветеринарних паспортів ваших улюбленців у “Дії”. 

Таку постанову ухвалив Кабмін на початку листопада 2023 року. Над проєктом спільно працюють Мінагрополітики, Мінцифри та Держпродспоживслужба.

Розробка технічної частини сервісу відбувається за кошти іноземних партнерів. Проєкт вже пройшов технічний етапи розробки, інтеграцію у ветеринарні системи та навчання ветеринарів. Попереду: пілотна реєстрація, запуск для користувачів, наповнення бази, а вже потім — інтеграція ветпаспортів в “Дію”.

 

Навіщо потрібна реєстрація тварин?

Ідентифікація та реєстрація домашніх тварин встановлює чіткий юридичний зв’язок між власником (або опікуном) і його твариною. Що є важливою складовою безпеки та благополуччя улюбленця.

Україна підписала та ратифікувала Європейську конвенцію про захист домашніх тварин ще 10 років тому.  У 2019 році конвенцію імплементували до українського законодавства, ухваливши закон “Про захист тварин від жорстокого поводження”.

Серед іншого ратифікація конвенції передбачає й проведення ідентифікації та реєстрації тварин.

Волонтери знають, як важко притягнути до відповідальності тих, хто жорстоко поводиться з твариною, адже часто неможливо довести, кому саме належить пухнастик.

 

Як працює реєстрація тварин в інших країнах?

У багатьох країнах Європи (таких як, наприклад, Данія, Латвія, Італія, Нідерланди, Бельгія) діє вимога обов'язкової реєстрації та ідентифікації собак. 

Також у Польщі та Німеччині стягується податок на утримання собак, розмір якого варіюється в залежності від регіону. Реєстрація котів найчастіше є добровільною, але часто тварини, які мешкають у містах або біля будинків у сільській місцевості підлягають обов’язковій стерилізації.

 

Як працює реєстрація тварин зараз?

Локальні правила утримання домашніх тварин існують у різних великих містах України. 

Наприклад, у Києві електронний реєстр домашніх тварин запустили у 2019 році й він вже налічує близько 15 000 тварин. У Львові ще з 2016 року реєстрація домашніх собак є обов’язковою. За цей час реєстрували близько 30 000 чотирилапих через сервіс Animal ID

Animal ID є найпопулярнішим для реєстрації домашніх тварин в Україні. Ця база даних інтегрована з європейською системою EuroPetNet. QR-паспорти на тварин можуть зареєструвати власники, опікуни, притулки чи клініки на сайті або у застосунку. 

Єдиний державний реєстр домашніх тварин має на меті уніфікувати всі державні та приватні бази, щоб усунути бар’єри у пошуку чи ідентифікації тварин. А вже існуючі локальні реєстри будуть завантажені в архів системи.

 

Наповнення Реєстру дозволить:

  • відстежити господарів покинутих або загублених тварин, 
  • вирішувати конфліктні ситуації, наприклад, нанесення шкоди людиною тварині, і навпаки — коли тварина нанесла шкоду іншій людині чи тварині
  • отримати базу даних для контролю вакцинації, стерилізації і запобіганню поширення небезпечних інфекційних хвороб
  • отримати дані про роботу притулків (особливо комунальних) та чисельності безхатніх собак і котів.

 

А штрафи будуть?

Уряд ухвалив постанову про створення Єдиного державного реєстру. Це означає, що на відміну від закону, постанова спрямована на практичну сторону — реалізацію, розробку та впровадження Реєстру.

Проєкт є експериментальним, а реєстрація тварин несе рекомендаційний, добровільний характер і не може зобов’язати людей до певних дій. 

Тобто власника незареєстрованої тварини поки що не можна притягнути до відповідальності чи виписати штраф. Звичайно за умови, що за господарем не зафіксовано жорстокого поводження з твариною або у місті не встановлено інших локальних правил вигулу.

Те ж саме стосується і податку на утримання тварин. На цьому етапі реєстр ніяк не регулює це питання і навряд чи це зміниться в найближчі кілька років.

Процедура реєстрації тварин буде безоплатна. Уряд прагне, щоб усі громадяни, незалежно від фінансових можливостей, могли зареєструвати своїх домашніх улюбленців. Ветеринар може брати кошти за ряд інших додаткових послуг, як то щеплення, вживлення чіпа, консультацію. 

 

Як працюватиме Реєстр?

Самостійно занести тварину до Реєстру власник чи опікун не може. 

Така можливість є лише у сертифікованого реєстратора — ветеринара приватної чи державної лікарні, який пройшов процедуру верифікації у системі своїм електронним ключем.

Це значно розширює можливості для реєстрації тварин та ліквідує монополію державних ветеринарних лікарів на цю послугу. 

На плановому прийомі ветеринар вносить у реєстр:

  • дані про власника або утримувача тварини 
  • опис та ідентифікатори тварини (мікрочип, клеймо, кліпса з номером тощо)
  • ветеринарну інформацію про щеплення (дата, вид вакцини), біостерилізацію

 

Паспортизація і діджиталізація

Зараз в обігу власників домашніх тварин є різні види ветеринарних паспортів, велика частина яких не відповідає державному зразку та Регламенту ЄС. 

Єдиний державний реєстр нівелює проблему монополії, адже постанова вперше надає право видавати паспорти державного зразка приватним ветеринарним лікарям.

Майбутній ветеринарний паспорт тварини у Дії підійде для перевезень всередині країни, але не замінить міжнародний документ для перевезень за кордон.

Також існуючі вет паспорти з даними про тварину не можуть автоматично “оцифровуватись” і з’явитись у Реєстрі, тому господарям потрібно все одно надати ці дані при першому відвідуванні ветклініки.

 

У чому Реєстр може допомогти притулкам і волонтерам

Тварина може бути закріплена у Реєстрі не лише за власником, а й за юридичною особою — міським чи приватним притулком, зоозахисною організацією. 

Для безпритульних тварин крім основної інформації також буде фіксуватись адреса утримання, місце і дата відлову та випуску.

Якщо тварина загубилась або знайшлась, то реєстратор фіксує відповідний статус у базі і власнику буде надходити сповіщення.

 

У чому слабкі місця проєкту?

Оскільки проєкт ще у стадії розробки, то не розв’язаним лишається багато запитань:

  • можливість ідентифікації і реєстрації тварин у прифронтових регіонах та сільській місцевості, де доступ до ветеринарних послуг обмежений
  • мотивація власників реєструвати домашніх улюбленців
  • збільшення навантаження на притулки та волонтерів 
  • доступ до реєстру представникам поліції для вирішення конфліктів і вилучення тварин

Сподіваємось і віримо, що у скорому майбутньому Єдиний державний реєстр домашніх тварин стане дієвим і зручним інструментом у вирішенні проблеми безвідповідального ставлення до улюбленців та появи безхатніх тварин. 

2024-04-05