Перейти до основного вмісту

Як розпізнати шахраїв у сфері зоозахисту

До Happy Paw звернулася благодійниця, яка знайшла підозрілий акаунт у твіттері, що був створений нібито для допомоги тваринам. Ми перевірили цю сторінку і виявили, що вона не справжня і використовує фотографії та відео інших притулків та благодійних фондів для збору коштів.

На жаль, з часу повномасштабного вторгнення українські зоозахисні організації вже не вперше стикаються із шахрайством, особливо щодо маніпуляцій довірою іноземців, які мають щире бажання підтримати тварин в Україні.

Щоб ваша допомога потрапила не до лап шахраїв, а в лапки нужденних тваринок, ми створили невелику інструкцію про те, на що варто звернути увагу перед тим, як задонатити:

  • Юридичний статус організації. Офіційно зареєстровані організації мають необхідний пакет документів, який регулює їхню діяльність, та статус неприбутковості. На жаль, не всі притулки в Україні офіційно зареєстровані, але шахраї, які мають на меті швидкий заробіток, навряд чи будуть витрачати свій час, щоб створити благодійний фонд чи громадську організацію.
  • Обов'язково відкритий рахунок юридичної особи у банку, який використовують для збору коштів на допомогу тваринам. Часто шахраї користуються виключно приватними картками або платіжними системами типу PayPal.
  • Наявність веб сайту і сторінок у соцмережах, які були створені до 24.02.2022 року і регулярно оновлюються.
  • Контент. Зверніть увагу на те, з чого складається стрічка новин притулку у соцмережах. Якщо мета кожної публікації — отримання донатів, ймовірність, що вами маніпулюють дуже висока. Такі сторінки активно використовують криваві фото травмованих тварин, зображення скупчення великої кількості тварин та емоційні закликам про термінову невідкладну допомогу.
  • Фізична присутність. Перевірте, де розташований притулок, чи вказана адреса, контактний номер телефону. Зверніть увагу на те, чи зазначена кількість тварин, якими опікується організація чи притулок.
  • Притулок має конкретні потреби і цільові збори із визначеною сумою. Наприклад зазначено, скільки і якого корму необхідно тваринам, які сезонні обробки чи медикаменти для лікування тварин використовуються.
  • Звіти про витрачені кошти. Справжні притулки та організації регулярно публікують документи (рахунки, чеки тощо), які засвідчують, що отримана від благодійників допомога витрачена за призначенням.

Ми дуже вдячні і цінуємо кожного, хто підтримує Україну. Тому прагнемо, щоб ваша щира допомога українським тваринкам, долаючи величезні відстані, не губилася в кишенях недобропорядних людей, а доходила до свого пухнастого адресата, роблячи його щасливішим.

2023-08-11