Перейти до основного вмісту

Чи є життя після радіаційного викиду. Досвід Японії

Півтора роки повномасштабного вторгнення навчили відповідальних власників тварин, що у пухнастого улюбленця мають бути всі необхідні щеплення, чип, паспорт та своя тривожна валізка. І поки існує загроза теракту на ЗАЕС ми вирішили розповісти про досвід країни, яка пережила найтяжчу ядерну аварію з часів Чорнобильської катастрофи 1986 року.

11 березня 2011 року через землетрус сталося цунамі, внаслідок якого вибухнули реактори атомної елекстростанції «Фукусіма-Дайічі». Понад 160 000 людей були евакуйовані, велика територія земель була забруднена.

Коли сталася катастрофа доволі багато людей евакуйовувалися, залишаючи своїх улюбленців у зоні ураження. Ситуація погіршувалася тим, що більшість шелтерів для евакуйованих не допускали людей з домашніми тваринами, і власники стикалися з жахливим вибором: поїхати і залишити своїх домашніх тварин або залишитися в небезпечних домівках. 

Але вже за кілька днів після екстреного саміту під керівництвом IFAW, уряд Японії розпочав операцію під назвою «Проект тимчасового повернення додому», частиною якої був порятунок залишених в евакуаційній зоні улюбленців. Фахівці розробили чотири основні кроки дій, пов’язані з переміщенням тварин-компаньйонів із забрудненої зони: 

1. порятунок і евакуація 

2. знезараження

3. транспортування

4. перебування у притулку чи сховищі

Тварин привозили до шелтерів, де їх оглядали, заміряли рівень радіації, “знезаражували” частковим або повним купанням з милом у теплій (не забрудненій радіацією) воді та обстежували повторно. Після цього чотирилапим дозволяли жити з власником у тимчасових прихистках для постраждалих. 

На жаль, навіть попри розроблену програму порятунку, у зоні відчуження й досі перебуває велика кількість колись домашніх котів і собак та їх нащадків. Та, на їхнє щастя, в піднебесній все ж таки знайшлося кілька “недисциплінованих” громадян. 

Видання Good News Network пише:  “Коли радіація почала розповсюджуватися 160 тисячам жителів була вказівка кинути все й тікати. Проте, здається, лише 159 998 з них прислухалися до попередження. Двоє інших — Наото Матсумура та Сакае Като — залишилися.”

 

Наото Матсумура, якого прозвали захисником Фукусіми, повернувся в домівку у зоні відчуження, щоб доглядати своїх домашніх тварин та згодом зрозумів, що допомоги потребує велика кількість не тільки котів і собак, за якими так і не повернулися власники, а ще й свійських тварин, покинутих на фермах: коров, свиней і навіть страусів. Вже понад 11 років Наото доглядає за місцевою фауною. 

 

Другий бунтар, Сакае Като, залишився в зараженій зоні через своїх кішок. Зараз з ним живе 41 кіт, яких він врятував у рідній префектурі. Чоловік переобладнав власний будинок у притулок для вусанів, серед яких є хворі на лейкемію котики. «Я хочу переконатися, що я тут, аби подбати про останню тварину, яка буде цього потребувати. Після цього можна вмирати», — говорить Сакае.

Міністерство навколишнього середовища Японії повідомило, що приблизно 2500 домашніх тварин померли в префектурі Фукусіма, в префектурі Івате загинули 602 домашні тварини, а кількість таких смертей у префектурі Міягі залишається невідомою. 

Тож у разі оголошення радіоактивної загрози просимо — не полишайте своїх тварин, евакуюйтеся разом із ними. Подбайте про тривожну валізку для тварини, запас їжі та води для неї. Коли дістанетеся безпечного місця знезаразьте себе і улюбленця, видихніть, обійміть кота, собаку чи обох і киньте донейт на ЗСУ та допомогу безпритульним тваринам.

Фото - Kim Kyung-Hoon, Facebook Naoto Matsumura, Guardian of Fukushima's Animals

 

 

 

2023-07-13