Skip to main content

Cat from the shelter. From choosing a shelter to how to find a common language with a new pet

Taking a cat from a shelter is a responsible step. How to choose a shelter, how to prepare a home for the arrival of a new family member, and how to establish a relationship with an adult animal that is not yet accustomed to your company and new home, telling the experts from the Association of Pets and People Understanding (in Ukrainian)

Щоб взяти котика з притулку:

  1. Зайдіть у розділі Влаштування

або оберіть притулок у вашому регіоні в розділі Утримувачі й домовтеся про візит, щоб познайомитися з тваринкою особисто.

2. Пройдіть співбесіду з відповідальним за адопцію тварин робітником притулку. Зауважте, що майже всі притулки дуже прискіпливо ставляться до потенційних власників тварин. У вас можуть запитати про досвід утримання котів або про наявність необхідних для життя котика речей й т.д. Відповіді на ці питання будуть враховуватись перш ніж віддати кота в ваші руки.

3. Підготуйте свою оселю до появи нового члена родини:

  • встановіть сітки-антикішки на всі вікна — коти захоплюються мисливством, тому випадки випадання з вікон чи балконів у гонитві за пташкою не рідкість;
  • підготуйте правильний лоток: глибокий, без решітки, та достатньо великий, якщо ви обрали дорослого котика;
  • підберіть наповнювач для лотків, який сподобається саме вашій кішці. Як свідчить практика, найкраще коти сприймають бентонітовий наповнювач, завдяки йому проблем з туалетом не виникає;
  • придбайте миски для води і їжі, керамічні або скляні. Можна використовувати людські салатники;
  • купіть лежачок або будиночок;
  • встановіть декілька дряпок у різних кімнатах;
  • зробіть або купіть кілька різних іграшок, щоб з'ясувати яким саме іграшкам надає перевагу ваша кицька. Важливо! Не грайте з котиками лазерними указками. Неможливість спіймати об'єкт, на який кішка полює, визиває у вусанів фрустрацію, а згодом і розлади поведінки. Будь-яка гра з котиком повинна закінчуватись для нього вдалим полюванням.
  • придбайте бокс для транспортування котика.

Що ж ви можете зробити по приїзді нового хвостатого мешканця до вашої оселі, щоб процес адаптації був якомога плавнішим і безболіснішим для всіх учасників процесу?

  • Організуйте безпечний простір у новому будинку. Місце, де кішка зможе прийти до тями після транспортування і спокійно «перетравити» стрес від переїзду та приходу на нову територію. Це може бути окрема кімната або її частина, де буде тихо і звіра ніхто не турбуватиме якийсь час. Можна поставити туди переноску, відкрити дверцята та залишити тварину у спокої. Кожній кішці знадобиться різна кількість часу, щоб прийти до тями, тому варто заздалегідь обладнати цей простір туалетом (лотком зі звичним! наповнювачем), мисочкою зі звичною їжею та свіжою водою. Коли кішка почне виявляти зацікавлення до свого нового житла та членів вашої родини, можна дати їй можливість досліджувати всю квартиру, але краще, якщо її безпечний куточок залишиться у неї в доступі ще деякий час. Там тварина зможе відпочити від маси стимулів, вражень та спілкування з новими людьми. Саме це усамітнення та можливість вибору, навіть якщо це здається парадоксальним, підвищить шанси на якнайшвидше налагодження здорової приязні.
  • Дайте часу стільки, скільки потрібно. А потім ще трохи. Хоч би як вам хотілося скоріше перейти до спекотних обіймів, чухання і шалених ігор, не квапте події. Кішці потрібен час, щоб звикнути до вас та нового оточення. Не варто засмучуватися, якщо кішка спочатку поводиться не так, як ви передбачали. Вона розкриється, як квітка, у свій час. Крім того, можливо, їй зовсім не властиве занадто тісне спілкування з людиною. І це також нормально. Поважайте особисті межі кішки. Пам'ятайте, що ви хотіли зробити велику справу та допомогти тварині. Прийняти особливості поведінки — це частина цієї великої справи.
  • Будьте передбачуваними та послідовними у своїх діях та режимі дня. Адже режим для кішки взагалі дуже важливий. А для тієї, яка звикає до нового будинку та нових людей — подвійно. Це стовбур майбутнього спільного життя. Передбачуваність “старшого товариша” дає їй можливість не перейматись зайвий раз щодо того, коли буде їжа, рух або гра. Тому що момент, коли можна залізти на руки помурчати, не повинен залежати від вашого настрою. Якщо це відбувається завжди у певний час у певному місці — ритуал стане приємним для всіх і буде передбачуваним. Дотримання режиму дає кішці відчуття спокою та контролю над ситуацією.
  • Спостерігайте за твариною. Кішки спілкуються з нами, але своєю мовою. Тіло, міміка, звуки та рухи. Важливо навчитися розпізнавати ці сигнали і правильно реагувати на них, щоб тварині не довелося їх посилювати, переходячи “з шепотіння на крик”. Наприклад, якщо кішка відхиляється від вашої руки або дивиться на неї (руку), не варто продовжувати спроби погладити, інакше вона може вдатися до ударів лапою, а потім і до укусів. Вчасно зупинившись, можна не тільки уникнути конфлікту, але й дати кішці розуміння, що в ньому немає потреби і ви розумієте прості базові речі. Крім того, варто поспостерігати за тим:
    • де кішка воліє точити пазурі — це дозволить вибрати тип і місце для дряпки та зберегти меблі
    • в яку пору дня (або ночі) у неї грайливий настрій, а коли вона любить розпластатися на лежачку догори животиком — ви зможете відкоригувати і сформувати потрібний вам режим дня
    • чи любить вона пити з фарфорової миски або сталевої, а може зі склянки — ви без особливого клопоту забезпечите кішці доступ до чистої та свіжої води. Адже кішки в цих питаннях не найбезпроблемніші звірі
    • в лоток з яким видом наповнювача йде охочіше — це дозволить уникнути прояву неохайної поведінки. Спостереження дуже важливий процес і дасть вам набагато більше інструментів у разі виникнення проблем.
  • Заохочуйте ініціативу. Поведінка, яка підкріплюється, у майбутньому проявлятиметься все частіше. Тому не відмовляйте собі в задоволенні нагородити кішку за бажану вами поведінку ласим шматочком. Якщо кішка вперше за довгий час прийшла до вас на руки, нехай це запам'ятається їй як дуже радісна та смачна подія, а не тим, що ви затисли її в обіймах. Якщо вона почала досліджувати територію – розкладіть по будинку шматочки. Це дозволить їй зміцнитися у думці, що тут безпечно та цікаво. Варто зазначити, що заохоченням може бути не тільки їжа, а взагалі все те, що кішці зараз хочеться: гра, погладжування, навіть можливість піти з ваших колін у своїх справах. І тут пункт про спостереження знову нам на допомогу.

Отже, підсумовуючи, не можна бути чесним чи добрим наполовину. Ви вирішили привести в будинок тварину з історією. Тож будьте терплячі і допомагайте їй написати нове, спільне продовження цієї історії, але вимагайте переписати те, що вже є. Це не завжди швидко та просто. Але воно того варте.

2023-04-20