Skip to main content

How to teach a dog to be calm in a kennel

Zhanna Oliynyk, a cynologist and specialist in dog behavior correction, tells why it is a good idea to accustom a dog to a kennel (in Ukrainian)

Для чого потрібно привчати собаку до боксу або клітки?



Уміння перебувати в клітці або боксі дуже корисне для собак різного віку.

Якщо у вас маленьке цуценя, клітка - це можливість не допустити негативного "знайомства" з небезпечним навколишнім середовищем (наприклад, зі струмом в розгризаних дротах) або запобігти практикиці небажаної поведінкі і формуванню поганих звичок (наприклад, гризти ваше взуття, щоб скрасити очікування).



Для дорослих собак клітка може бути затишним острівцем безпеки у квартирі, де живе багато людей і є діти. А бокс - зручним і безпечним супутником для подорожей, починаючи від машини та закінчуючи літаком.

Чи не страждає собака, який перебуває в закритому боксі?



Це питання є предметом палких суперечок у професійній спільноті.



Яке ставлення до клітки ви закріпите у собаки, так він і буде її сприймати.

Якщо після покупки клітки ви одразу зачините в ній собаку і підете з дому на весь день або будете замикати собаку в клітці, коли він завинив на вашу думку, то пес буде страждати.



Якщо ви будете привчати собаку до клітки поступово, створюючи сильні позитивні асоціації, то і ставлення відповідно буде позитивним.

Але не варто забувати, що тривале щоденне перебування в клітці, навіть, якщо ви привчали собаку до неї правильно, може призвести до проблем. Намагайтеся не закривати собаку в клітці більше, ніж на 6 годин.

З чого треба починати привчання собаки?



Запасіться терпінням на пару тижнів і почніть заохочувати собаку за хорошу поведінку під час спокійного перебування в клітці, намагайтеся не допускати "поганої" поведінки, коли собака шкребеться або гавкає.



Для цього дотримуйтесь цих послідовних вправ:
  1. Спочатку потрібно пояснити собаці, що всередині клітки перебувати добре і смачно.



    Закидаємо в клітку 1 шматочок смачненького, а коли собака за ним заходить всередину, починаємо кидати (не давати з руки, а саме кидати в клітку) без зупинок 10-15 шматочків ласощів поспіль, після чого виводимо собаку з клітки за шматочок перед носом, але не віддаємо ласощі.



    Повторюйте цю вправу 10-15 разів (не підряд, з перервами) і починайте переходити до наступного етапу, коли собака самостійно заходить у клітку,

    а не за шматочком ласощів.
  2. Цей етап ідентичний першому. Якщо перший етап відпрацьований вірно, то пес буде прагнути зайти в клітку самостійно. І як тільки він туди заходить, ви починаєте знову кидати йому 10 шматочків ласощів поспіль
  3. Коли собака зайшов у бокс, даєте йому команду "лежати" та заохочуєте правильне виконання вправи. Повторюйте цю вправу

    до того моменту, поки пес не стане заходити до клітки й одразу самостійно лягати.
  4. Вводимо команду "клітка" або "бокс", і команду "виходь" або "гуляй". Команду "клітка" ви говорите перед тим, як відчиняєте дверцята клітки, щоб собака зайшов в бокс, а "гуляй" перед тим, як пропонуєте собаці вийти назовні.
  5. Додаємо закриття дверцят, а все інше залишаємо без змін.
  6. На цьому етапі починаємо робити паузи у видачі ласощів собаці в клітці. Збільшення часового інтервалу відбувається дуже поступово! Якщо ви ще не закінчили сесію, а щеня скавчить або дряпає дверцята, значить видача ласощів відбувається дуже рідко і треба давати смаколики трохи частіше. Необхідно досягти інтервалу між заохоченням в півхвилини-хвилину.
  7. Тепер можна спробувати закрити собаку в клітці, коли ви у нього на очах, наприклад, читаєте або дивитеся фільм. Найкраще це робити, коли собака втомлений і хоче спати.
  8. Останній етап! Коли собака вже спокійно залишається в клітці з вами у кімнаті, можна починати ненадовго ховатися з поля зору, наприклад, вийти в сусідню кімнату, а при поверненні нагороджувати пса дуже спокійною похвалою і смаколиками.

2023-02-10