Перейти до основного вмісту

Подорож з собакою: практичні поради і важлива інформація

Вирушаючи в подорож, ми беремо з собою друзів. А як бути з найважливішими нашими друзями - чотириногими і хвостатими? Поїздка з собакою це відповідальний захід, що вимагає ретельної підготовки. Ми розповімо вам про те, що важливо знати кожному, хто вирішив взяти улюбленця з собою в дорогу.

Вирушаючи в подорож, ми беремо з собою друзів. А як бути з найважливішими нашими друзями - чотириногими і хвостатими? Поїздка з собакою це відповідальний захід, що вимагає ретельної підготовки. Ми розповімо вам про те, що важливо знати кожному, хто вирішив взяти улюбленця з собою в дорогу.

Як відповідальному господареві підготуватися до подорожі автомобілем? 

Тим, хто має намір подолати шлях автомобілем слід знати:

  1. Привчати собаку до автомобільних поїздок потрібно завчасно. Почати варто з нетривалих поїздок з улюбленцем (наприклад, візьміть пса до бабусі в село).
  2. В машині у собаки має бути своє комфортне і просторе місце. Воно повинно стати звичним для тварини. Перебуваючи на своєму місці, собака не повинна заважати водієві.
  3. Під час поїздки тримайте під рукою воду і миску, для того, щоб при першій необхідності напоїти пса.
  4. Якщо собака відчуває себе добре, не потрібно зупинятися часто - це тільки схвилює чотириногого.
  5. Запасіться парою ганчірок, вони дуже знадобляться в дорозі: протерти брудні лапи або охолодити тварину вологою матерією.

Як правильно перевозити собаку в метрополітені

Згідно з правилами користування метрополітеном, перевезення тварин, у тому числі невеликих собак, дозволяється тільки в спеціальних контейнерах-переносках. Але добросердечні працівниці станцій можуть закрити очі і пропустити вас і вашого улюбленця за умови, що він знаходиться на повідку, одягнений в намордник і поводиться спокійно та виховано. Не переносьте пса в годину-пік - це може стати великим стресом для тварини.

Якщо Ви подорожуєте поїздом

Незалежно від розміру вашого собаки, транспортування його поїздом дозволяється лише в окремому купе, яке повністю викуплено. З собою потрібно мати ветеринарний паспорт з відмітками про щеплення і багажну квитанцію. Великі собаки перевозяться у намордниках і на повідку, маленькі - в ящиках, кошиках або клітках.

Що слід знати тим, хто планує переліт з собакою

Для початку необхідно отримати дозвіл авіакомпанії на транспортування тварини. Маленьких собачок можна взяти з собою в салон, при цьому, вага вашого улюбленця разом з перенесенням не повинна перевищувати 8 кг. Більш великі тварини здійснюють переліт в багажному відділенні літака і реєструються як додатковий багаж. За тварин вноситься додаткова плата, відповідно до тарифів авіакомпанії. Виняток робиться для собак-поводирів та інших службових собак. Щоб Вашого друга без проблем прийняли в багажне відділення, його клітка повинна бути зроблена зі спеціального жорсткого пластика або скловолокна і замикатися на болти, затверджені IATA (Міжнародної асоціацією повітряного транспорту). Якщо ваш маршрут передбачає пересадку в іншому аеропорту, простежте, щоб інтервал між двома рейсами склав хоча б дві години, адже вам доведеться заново реєструвати свого улюбленця на новий рейс. Якщо переліт міжнародний, у Вас повинен бути дозвіл на ввезення тварини в іншу країну.

Якщо ви зібралися вивезти вихованця за кордон, не забудьте підготувати необхідні документи.

- Електронна ідентифікація. Це мікрочіп стандарту ISO, який імплантується під шкіру в області шиї і містить комплексну інформацію про собаку. Собаку з такою ідентифікацією легше знайти. 

- Сертифікат, виданий кінологічним суспільством України. Сертифікат складається з наступних позицій:

              ім'я, прізвище, адресу особи, якій він виданий;

              порода, опис собаки, характерні особливості;

              категорія, до якої відноситься собака

              (особливо цінні породи, не мають племінної цінності); 

              мета вивезення собаки за кордон;

              оціночна вартість собаки.

- Ветеринарний паспорт міжнародного зразка (для собак старше одного року необхідно фото)

- Вакцинація проти сказу та інфекційних захворювань. Пам'ятайте, що давність вакцинації не повинно перевищувати 1 рік. Ця процедура вбереже Вашого дружелюбного улюбленця, коли тому захочеться повеселитися в компанії іншої тварини.

- Довідка про присутність антитіл до вірусу сказу в крові собаки. Довідка робиться не раніше ніж через 30 днів після вакцинації, і не пізніше 3х місяців до виїзду за кордон.

- Форма 1 ВЕТ, ветеринарний сертифікат. Бланк, що видається державною службою ветеринарної медицини не раніше, ніж за 3 дні до від'їзду.

- Дегельмінтизація і інсектоакарицидної обробка тварини (лікування паразитів). Після процедур, у ветеринарному паспорті собаки ставиться відповідні позначки.

- У різних країнах перелік необхідних документів різний. Не забудьте уточнити всі нюанси, перш ніж приступити до збору офіційних паперів.

2014-05-20