Перейти до основного вмісту

Як пройшов Всеукраїнський урок добра

1-4 жовтня 2018 року за підтримки МОН та Гуманістичного руху UAnimals ми організували Всеукраїнський урок доброти. Темою уроку стало «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин» на основі методичного посібника, розробленого Фондом.

У результаті 4 жовтня був встановлений Національний рекорд України як «Найбільша кількість уроків добра». Було зареєстровано 6 542 уроки у 791 навчальному закладі.

До участі в проведенні уроків долучились навчальні заклади з усіх (!) областей України.

Загалом у Всеукраїнському уроці доброти прийняли участь навчальні заклади з 854 населених пунктів України:

    ·195 міст

    ·80 селищ міського типу

    ·579 сіл

До проведення уроків долучились 1580 навчальних закладів.

Всього було проведено 12 504 уроків.

Найбільше уроків проведено:

  • в Дніпропетровській області – 1280 уроків;

  • Хмельницькій області – 1083 уроки;

  • Київській області – 922 уроки;

  • Полтавській області – 908 уроків;

  • Чернігівській області – 876 уроків.

Найбільше уроків проведено (в містах):

  • Дніпро – 700 уроків;
  • Київ – 592 уроки;
  • Харків – 288 уроків;
  • Черкаси – 223 уроки;
  • Миколаїв – 206 уроків.


На прес-конференції, що відбулася 11 жовтня Представники Національного рекорду України вручили офіційне підтвердження реєстрації рекорду. Відео з прес-конференції ви можете переглянути тут:

Засновниця благодійного фонду Happy Paw Ольга Спектор так прокоментувала результат всеукраїнського уроку: «Я просто хочу сказати дякую всім, хто нас підтримував весь цей час. Це був досить довгий шлях тривалістю в 5 років. Все починалося з одного уроку, в одній школі, коли ми вмовляли директора пустити нас в клас і розказати, що до тварин можна і потрібно ставитися відповідально та гуманно. І я, як дитина вчителів, точно знаю, що вчителі важливі, і з них починаються всі ті зміни, які пізніше в суспільстві можуть зрушити питання з мертвих точок. Цією дорогою ми і пішли 5 років тому. І я точно впевнена, що такі питання як гуманне ставлення до тварин, зменшення кількості безпритульних тварин гуманним способом абсолютно можливі, якщо почати змінювати суспільство, а воно може змінитися лише, якщо буде зростати інакшим. Тому потрібно знайти місце зростання такого суспільства. А це однозначно школи».

«Я хочу сказати, що Реєстр рекордів відразу підтримав цю ідею, так як відношення до тварин – це дзеркало суспільства. Скажу відому всім істину: як люди відносять до старих людей, до дітей і до тварин визначає рівень цивілізованості в суспільстві. А у нас зараз кам’яний вік, якщо брати аспекти відношення до тварин. Національний реєстр рекордів України через те і підтримав ідею Всеукраїнського Уроку Доброти. Ми зворушені результатом. Та готові і далі бути партнером, щоб підтримувати такі ініціативи», – Лана Вєтрова, керівник Національного Реєстру Рекордів України.

Ініціатор гуманістичного руху UAnimals Олександр Тодорчук так прокоментував подію: «UAnimals бореться за права тварин і з жорстокістю по відношенню до тварин різними способами, але все починається безпосередньо зі школи. В інтернеті зараз можна знайти різноманітну інформацію про що завгодно, а от гуманність, нажаль, «загуглити» неможливо. Але найбільший захват, я зізнаюсь, викликає особистий момент, коли ти ніколи не бачив жодних публікацій в Фейсбук від ліцею, в якому вчився, а потім один за одним масово: «1-А провів Урок доброти..», «5-Б долучився до Всеукраїнського уроку доброти..». Це викликає гордість, що ти є частиною цього. І друге, коли бачиш географію, та розумієш, скільки маленьких містечок та сіл долучилися самостійно. Це вказує, що Happy paw запустив великий процес, і на цьому не можна зупинятися».

Уроки доброти були проведенніна основі Методичного посібника Благодійного фонду «Happy Paw» – «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин», який є рекомендованим МОН для використання в навчальних закладах. Посібникє власним напрацюванням благодійного фонду HappyPaw в рамках проекту «Біоетика», котрий реалізовується фондом вже більше 5-ти років. За цей час понад 600.000 дітей по всій Україні прослухали уроки гуманного та відповідального ставлення до тварин, долучились до волонтерської діяльності.

Рецензентом самого посібника є Биковська Олена Володимирівна – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ ім. М. П. Драгоманова, ректор Інституту екології економіки і права. Пані Олена зазначила, що: «Виховання дітей – це наша інвестиція в майбутнє», - та дала маленьку характеристику методичного посібника: «Ми всі знаємо, що в питанні освіти на сьогоднішній день велику роль відіграють цінності. Цінності через вироблення ставлення. І проблеми виховання гуманного та відповідального ставлення до тварин є нині досить актуальним. І саме те, що в назві посібника є слова «гуманне та відповідальне ставлення до тварин», ще раз говорить про його актуальність. Також цінним є те, що цей посібник розрахований на дітей різного шкільного віку».

Одними з перших урок підтримали та оголосили проведення акції Громадська спілка «Освіторія». Засновниця та голова спілки Зоя Литвин розповіла про співпрацю з Фондом, та акцентувала увагу на її враженнях від методичного посібника: «Якщо з дітьми не говорити про такі важливі теми, то вони все почують від друзів, або побачать десь в соцмережах і зроблять свої висновки. Але, щоб з дітьми правильно говорити про гуманне та відповідальне ставлення до тварин, важливо, щоб і вчителі розуміли цю тему, щоб вони були методично озброєні. Тому мене дуже тішить, що з’явився такий посібник».





Ми неймовірно вдячні, усім, хто причетний до цієї події, учням, педагогам, нашим партнерам та учасникам прес-конференції за спільний успіх.

2018-10-22