Перейти до основного вмісту

Коли улюбленця стало забагато. Особливості собачого ожиріння

Про те, чому собаки переїдають і як із цим боротися

Допомагаючи безпритульним песикам, ми досить часто говоримо про наслідки недоїдання у собак. Однак переїдання може завдати не меншої, а часом – і більшої шкоди тварині. Ожиріння – чи не найпопулярніша хвороба, яку діагностують ветеринари. Як його уникнути і що робити, коли ваш улюбленець уже набрав зайві кілограми? Давайте розбиратися.

Такса-подушка

Історія такси Обі облетіла весь світ. Коли 7-річного пса із Портленда (США) привезли до ветеринара, він важив 35 кг (при нормі в 12). Чотирилапий ледве пересувався, не міг самостійно перевернутися зі спини на живіт і нагадував швидше продовгувату подушку, ніж таксу. А все через… велику любов.

Колишні господарі Обі – подружжя пенсіонерів – не могли ні в чому відмовити своєму улюбленцю. Кілька  разів на день вони годували таксу собачим кормом, а в перервах – балували піцою, сосисками і всім, що було на столі чи в холодильнику. Через пару років такої «дієти» пес набрав вагу 11-річної дитини та нажив цілий букет хвороб. Вердикт лікарів, до яких привезли товстуна, був однозначним: якщо Обі не схудне – жити йому залишилося недовго.

За порятунок такси взялася ветеринар  Нора Ванатта. Вона посадила собаку на справжню дієту та познайомила із собачим фітнесом. Ефект приголомшив навіть скептиків – через рік Обі схуд на 22 кілограма і знову став звичайною таксою. «Обі довелося зробити пластичну операцію – прибрати зайву шкіру, яка звисала на грудях після схуднення, - ділиться Нора на сайті свого улюбленця, - Зате тепер він почувається чудово та нарешті має шанс на нормальне довге життя».

Хвороба-невидимка

Вражаюча історія Обі, зазначають спеціалісти, не така вже й рідкість. За приблизними підрахунками кожна третя домашня собака страждає на ожиріння. Зайві кілограми для тварини – не просто косметична проблема. Огрядні песики часто страждають на артрит, серцеві захворювання, зміщення хребетних дисків, діабет і просто живуть менше.  

«Проблема в тому, що більшість собачників навіть не підозрює, що з їхніми улюбленцями щось не так, – розмірковує спеціаліст Нappy Paw Катя Дудченко, – Люди думають, що повненькі песики милі та кумедні. При цьому самій тварині із зайвою вагою зовсім не весело. Ожиріння – це хвороба, яку треба лікувати. Ігнорування проблеми в усьому світі вважається жорстоким ставленням до тварини».

Є й інша проблема. Часто власники собак не знають, як правильно годувати своїх улюбленців. Вони або не притримуються режиму харчування, або ж недооцінюють кількість корму, яку кладуть в собачу миску. В обох випадках наслідок один: вага тварини росте, здоров’я – погіршується.  

Товстий чи ні?

Як же все-таки зрозуміти, чи є в собаки зайві кілограми? «Перш за все, треба уважно подивитися на свого улюбленця, - радить Катя Дудченко. – Товсті лапи, відсутність талії, жир на боках і спині, задишка – очевидні ознаки ожиріння. По-друге, собаку варто прощупати. У тварини з нормальною вагою ребра повинні добре прощупуватися, але не стирчати. Винятком можуть бути хіба що породи, для яких така будова тіла – норма стандарту». 

Після цього собаку не завадить зважити. Для кожної породи існують конкретні норми ваги. Якщо ваш пес важчий стандарту на 15% чи більше, скоріш за все, у нього ожиріння.

Якщо після домашнього огляду ви все ще сумніваєтеся, чи є у собаки ожиріння, зверніться до ветеринара. Він точно визначить, де закінчується норма і починається проблема.

Зважені та щасливі

Існує кілька можливих причин ожиріння у собак:

  • переїдання
  • малорухливий спосіб життя
  • гормональні порушення
  • психологічні фактори (собака їсть, але не може насититися; жадібність під час годування поряд з іншими тваринами; нудьга; депресія)

Виходячи із причин зайвих кілограмів, ветеринар призначає лікування. Найчастіше проблема криється у загодовуванні улюбленця, тож вирішувати її треба дієтами та фізичною активністю. Кілька універсальних порад дозволять улюбленцю скинути зайве та знову стати здоровим:

1. Годувати собаку необхідно в один і той самий час двічі на день спеціальним кормом або ж низькокалорійною їжею, рекомендованою ветеринаром. Кожна порція спочатку зважується , а вже потім насипається в миску улюбленця. Печиво, сосиски та будь-які інші ласощі з господарського столу – табу. А ось кількість води, яку п’є пес, обмежувати не треба. Головне, щоб вона завжди була чистою та свіжою.

2. Собака повинен більше рухатися. Знайдіть його улюблений м’яч або купіть лазерну указку і «тренуйте» песика. Якщо улюбленцю важко пересуватися, починайте з малого і поступово збільшуйте навантаження, але не «заганяйте» собаку до знемоги.

3. Більше гуляйте з улюбленцем, включіть у ваші щоденні прогулянки легку пробіжку. Це буде корисно як для собаки, так і для вас.

4. Щотижня зважуйте тварину. Як тільки вага досягне норми, підтримуйте її на  цьому рівні.

І ще одне. У жодному разі не піддавайтеся на жалібні погляди улюбленця, коли він клянчить смачненьке не за графіком. Пам’ятайте: щоб собаці було добре, інколи з нею треба бути строгим. 

2015-04-15