Перейти до основного вмісту

Собаки у великому місті. Де вигулювати домашніх тварин?

У Києві з'явилася онлайн-карта місць для вигулу собак

«Я боюся гуляти з дитиною у дворі біля дому. Вечором на дитячому майданчику сусід вигулює свого алабая без повідка. Ви не подумайте, я люблю тварин, але ця звірюга реально лякає. Ми з мешканцями будинку не раз говорили сусіду, щоб він тримав пса на прив'язі – не реагує. І це при тому, що минулого тижня його собака кинувся на мене і збив з ніг, коли я виносила сміття. Добре, що лише синцями відбулася. Могло бути набагато гірше».

Вулиця не для всіх

Цю історію киянка Аліна розповіла нам днями телефоном. Працюючи із бездомними тваринами, ми, тим не менше, досить часто чуємо скарги людей на домашніх улюбленців і їхніх власників. Головна претензія – тварин вигулюють де заманеться: на дитячих майданчиках, тротуарах і в парках, де немає елементарних засобів для забезпечення порядку та чистоти. Як наслідок, собаки ходять скрізь, наганяючи жаху на перехожих і залишаючи за собою малосимпатичні відходи. Кількість покусаних і обсварених росте.

Містяни категоричні: двори та вулиці – не місце для вигулу тварин. Собачники відповідають: а де ж тоді це місце?

Доступні-недоступні собачі місця

Відповісти на запитання собачників мала би ініціатива благодійної організації «Дивовижні». Активісти створили онлайн-карту місць, де офіційно дозволено вигулювати чотирилапих. Здавалося б, ось воно – вирішення всіх проблем. Загугли мапу, знайди найближче до свого дому місце та веди туди пухнастого.

Власник дворняжки Гая Артем так і зробив. «Я живу на Подолі на вулиці Турівській, – розповідає хлопець. – Найближче до мене місце вигулу знаходиться на Вознесенському узвозі. Це 2,5 км. Ну, або хвилин 30 ходьби. Гай у мене, звісно, хлопець терплячий. Але ж не настільки! Зранку так далеко ми просто не добіжимо».

Що робити у випадку, якщо «собачі місця» знаходяться за тридев’ять земель, відповідають у мерії. Відповідно до рішення Київської міськради вигулювати домашніх улюбленців можна на пустирях, в лісах, лісопосадках, територіях, що мало відвідуються, на берегах річок (окрім пляжів і місць масового відпочинку). Важлива деталь: пішохідна доступність до таких територій не повинна перевищувати 400 метрів. Якщо зелених зон біля вашого дому немає, дозволяється вигулювати тварину на задньому дворі чи з технічної сторони будинку, але обов’язково на повідку. Наразі значній частині киян доводиться вибирати останній варіант.

А як у них?

За кордоном парки для вигулу собак відкриваються набагато активніше. Зазвичай це огороджені території із суворою пропускною системою (дітям до 16 вхід без батьків заборонений). Майданчики обладнують мисками з водою, тренажерами для дресирування тварин і лавицями для їхніх власників. Ось кілька прикладів таких місць.

Dog Run (Нью-Йорк, США)

На території одного з найкращих в Америці парків для чотирилапих раніше був притон для бездомних і наркоторговців. Зараз тут охайний майданчик з трьома басейнами, зонами для великих і маленьких собак, шлангами для миття тварин, столами для пікніків і безкоштовним Wi-Fi. Остання реконструкція парку обійшлася в 45 000 доларів. Більшу частину цієї суми виділила мерія, решту – благодійники. Щоб збирати кошти на обслуговування парку, тут проводять найбільший в США хеловінський парад для собак. Подивитися на ходу 400 песиків у костюмах монстрів і казкових персонажів щороку з’їжджаються 2 000 глядачів.

Gan Ha’em (Хайфа, Ізраїль)

Цей парк позиціонують як найкраще місце для сімейного відпочинку із собаками. На території Gan Ha’em є не лише майданчики з тренажерами для собак, але й кафе, магазини, галявини для пікніків, лавиці зі столами, спеціальні місця для інвалідів і навіть літній театр. На сцені у парку регулярно проводять безкоштовні концерти.

The Groynes (Крайстчерч, Нова Зеландія)

The Groynes – справжній рай для домашніх улюбленців. У парку кілька огороджених зон для різних собачих активностей: два майданчика з перешкодами, басейн, тренувальна територія, місце для спокійних прогулянок, площа з імітацією пересіченої місцевості, штучні озера. Для власників чотирилапих обладнані місця для відпочинку, альтанки для пікніків і безкоштовна парковка.

Безвідходні прогулянки

У всіх вищезгаданих парках є одна спільна риса. На майданчиках для тварин обов’язково є урни та стенди з дог-пакетами для утилізації собачих відходів. В Україні наразі навіть у спеціально відведених для чотирилапих місцях спеціальних сміттєзбірників не знайти. А там, де вони є, більшість людей все-одно знаходять десятки причин не прибирати за своїми улюбленцями. Головний аргумент: «Почну прибирати, коли всі почнуть».

Світовий досвід у цьому питанні однозначний: екскременти, як і шерсть, гавкіт та покусані песиком перехожі – все це на відповідальності господаря. Заохочують до чистоплотності собачників різними методами. Найчастіше – штрафами, рідше – креативом. Приміром, у Кембриджі (штат Массачусетс) збір фекалій перетворили на справжній енергозберігаючий акт. У парках власники тварин викидають екскременти у спеціальні резервуари (метантанки). Там відходи змішуються із анаеробними бактеріями, бродять і утворюють метан, який потім забезпечує енергією ліхтарі на вулиці. Ось і виходить: не прибрав за песиком – гуляй навпомацки.

Прибирання відходів, наголошують спеціалісти, – питання не лише краси вулиць. У собачих фекаліях містяться небезпечні мікроорганізми. Від них можуть постраждати інші песики або маленькі діти, які так і норовлять підняти щось із землі та взяти до рота. Щоб уникнути цього, добросовісні українські собачники носять із собою на прогулянки пластикові совки і відразу закопують екскременти своїх улюбленців у землю, інші – використовують паперові пакети. На одному форумі знайшлася винахідлива жінка, яка просто підкладає під песика газету, а потім звертає залишене собакою у пакет.

Правила вигулу

Очевидно, що доки місця для вигулу собак не з’являться в Україні в достатній кількості, собачникам і не собачникам доведеться шукати компроміс та вчити свої права та обов’язки. Нижче наведені кілька правил вигулу домашніх улюбленців, які закріплені у відповідному положенні київської мерії:

1) собаку може вигулювати лише особа старше 14 років;

2) під час прогулянки на прибудинкових територіях тварина повинна бути на повідку, а крупні потенційно небезпечні породи – ще й у наморднику;

3) господар несе повну відповідальність за поведінку чотирилапого і в разі пошкодження улюбленцем чужого майна зобов’язаний виплатити постраждалому грошову компенсацію;

4) власник тварини мусить прибирати за своїм улюбленцем у будь-якому громадському місці;

5) у випадку порушення господарем цих правил, очевидці можуть сміливо звертатися до міліції.

І ще одна порада від Happy Paw: вирішуючи будь-які проблеми із собаками, треба, в першу чергу, залишатися людьми. Будьте взаємовічливими та любіть песиків.

2015-03-26