Перейти до основного вмісту

Обережно, кліщі!

Друзі, зараз осінь - небезпечний час для собак, адже кліщі всюди. Ми вирішили коротко, але інформативно розповісти вам, що робити, щоб попередити проблему і що робити, якщо кліщ все-таки вкусив вашого вихованця. Для цього ми звернулися до Павла Володимировича Люлько , нашому давньому друга, соратника і помічника, а ще головного лікаря ветеринарної клініки VET.UA. Павло Володимирович нам все розповів. Так, для досвідчених власників собак інформація в цьому короткому пості навряд чи стане відкриттям, однак , як мінімум, ще раз нагадає про необхідність бути пильними!

Друзі, зараз осінь - небезпечний час для собак, адже кліщі всюди. Ми вирішили коротко, але інформативно розповісти вам, що робити, щоб попередити проблему і що робити, якщо кліщ все-таки вкусив вашого вихованця. Для цього ми звернулися до Павла Володимировича Люлько , нашому давньому друга, соратника і помічника, а ще головного лікаря ветеринарної клініки VET.UA. Павло Володимирович нам все розповів. Так, для досвідчених власників собак інформація в цьому короткому пості навряд чи стане відкриттям, однак, як мінімум, ще раз нагадає про необхідність бути пильними!

Як убезпечити себе і улюбленця?

Тут все просто. Єдина можлива профілактика - обробка спеціальними препаратами , які володіють дією проти кліщів. Препарати бувають різних видів і способів впливу:

  • піпетки на холку (наносимо раз в 30 днів)
  • спрей (раз на 30 днів)
  • великий спектр нашийників (діють від 3 до 8 місяців, зазвичай зазначено на упаковці).

Який метод обрати ? Все залежить від місця проживання (квартира або приватний будинок), інтенсивності прогулянок, активності кліщів. Якщо ваш вихованець живе в квартирі і гуляє до 2 разів на день, підійде один метод (на вибір). Якщо собака проводить більшість часу на вулиці, гуляє часто, краще поєднати кілька засобів одночасно (наприклад , краплі і нашийник).

Проте важливо пам'ятати , що жоден засіб захисту не гарантує , на жаль , 100 % захист. Тому кожен раз після прогулянки обов'язково оглядайте вихованця, як візуально, так і тактильно .

Руками перевірте улюблені місця кліщів - шию, пахви, пахову зону і зону ануса. Не лінуйтеся, це всього 5 хвилин!

Зверніть увагу на слизову: зблідла/побіліла слизова - це симптом.

Перевіряйте колір сечі: потемніла сеча - важливий сигнал.

Уважно стежте за поведінкою і настроєм собаки. Ви знаєте характер і темперамент свого улюбленця , тому смуток, відмова від їжі, інфантильність повинні насторожити вас не менше.

Якщо щось з вищевказаних симптомів є, одразу міряйте температуру. Підвищена температура - одне з перших проявів.

Якщо ви виявили кліща або симптоми

Хотілося б сказати, що є чудодійні і прості засоби лікування вдома самостійно, але ні. Негайно звертайтеся в найближчу ветеринарну клініку, не слухайте дурних порад в Інтернеті. Укус кліща може призвести до серйозних захворювань в найкоротші сроки.

І ще раз: терміново в клініку здавати аналіз на наявність кровопаразитних інфекцій!

2013-11-03