Перейти до основного вмісту

Як захистити собаку від перегріву

Довгоочікувана літня пора вже настала, і це означає, що прийшов час подбати про наших волохатих друзів, забезпечивши їм життєво необхідну прохолоду. Собаки, через особливість будови, переносять спеку набагато важче, ніж люди. Перегрів може спричинити серйозні наслідки.

Довгоочікувана літня пора вже настала, і це означає, що прийшов час подбати про наших волохатих друзів, забезпечивши їх життєво необхідною прохолодою. Собаки, через особливість своєї будови, переносять спеку набагато важче, ніж люди. Перегрів може спричинити серйозні наслідки. Справа в тому, що на тілі собак відсутня така кількість потових залоз, як на тілі людини. Єдина можливість для звіра охолонути - дихати швидко і часто. Тому, ми радимо всім турботливим господарям бути особливо уважними до своїх хвостатих підопічних в цей спекотний період.

 Ці поради допоможуть вберегти вашого собаку від перегріву

- Перегляньте режим вигулу улюбленця. Виходити на прогулянку краще всього рано вранці, до 9 години, і ввечері, коли стемніє. Якщо є можливість, виводьте собаку на коротку прогулянку вдень (10-15 хвилин). На денних прогулянках не дозволяйте собаці розважатися занадто активно, варто бути обачним і спокійно прогулювати тварину в тіні.

- Уважно стежте, щоб у собаки постійно був доступ до свіжої води. Вода повинна бути прохолодною, але не крижаною - це може нашкодити улюбленцю.

- У літню пору бажано годувати тварину легкою і нежирною їжею. Можливо, ви помітите, що улюбленець їсть без апетиту. Байдужість до їжі є природньою, у спеку потреба в їжі знижується. Якщо ваш пес вже дорослий, можна обмежити його одним прийомом їжі в день.

- Щоб освіжити пса, влаштуйте йому купання. Для цього рекомендується використовувати прохолодну, але не крижану воду. Не мочіть улюбленця повністю, досить змочити лапи, грудину та живіт. На голову собаки покладіть змочену прохолодною водою матерію.

- Всупереч поширеній думці, довга собача шерсть служить надійним захистом від літньої спеки. Не варто чіпати шерсть волохатих вихованців, адже короткошерсті песики в спеку страждають набагато сильніше.

- Ні в якому разі не залишайте тварину в машині, навіть якщо вікна відкриті, а ви пішли ненадовго. Всього за 20 хвилин температура в салоні може підскочити до 50 градусів. Перед виходом з квартири перевірте, чи достатньо вона провітрюється. Також, категорично заборонено залишати пса прив'язаним на спеці, якщо ви, наприклад, відійшли в магазин.

- Не надягайте на свого улюбленця намордник. Намордник ускладнює його дихання, зайва рідина не зможе випаровуватися з організму і тепловий удар не змусить себе чекати.

- Включені вентилятор і кондиціонер можуть стати причиною застуди, як людини, так і собаки, використовуйте ці елементи охолодження помірно.

- Особливу увагу слід приділити собакам похилого віку, тваринам із зайвою вагою, вагітним і хворим. У зоні підвищеного ризику так само знаходяться породи з приплющеною, як у мопса, мордою і собаки чорного забарвлення.

Як зрозуміти, що ваш пес перегрівся на сонці 

1. Собака не реагує на подразники, або реакція є, але уповільнена. 
2. Хитка, невпевнена хода. 
3. Дуже часте і поверхневе дихання, задишка. 
4. Слабкий пульс і прискорене серцебиття. 
5. Підвищена температура тіла (40 градусів і більше). 
6. Почервоніння слизових оболонок очей і ясен. 
7. При сильному перегріві можлива втрата свідомості, може початися блювота і пронос.

Симптоми можуть проявитися лише через кілька годин після того, як пес побував на сонці. Такі ознаки характерні ще для деяких захворювань. Перш ніж діагностувати у пса тепловий удар, потрібно бути впевненим, що тварина дійсно могла перегрітися.

Будьте уважними, якщо у чотирилапого з'явилися перераховані вище симптоми, негайно надайте йому першу допомогу і зверніться до ветеринара.

Якщо ви запідозрили, що собака перегрілася, якомога швидше помістіть її в прохолодне, добре провітрюване місце. У першу чергу необхідно знизити температуру тіла тварини до нормальної (39 градусів). Повільно напоїть пса холодною водою, прикладіть до тіла і голови вологу холодну тканину. Можна помістити лід на шию, в пахову зону, до пахових западин. При цьому важливо не переохолодити звіра. Навіть якщо вам здається, що тварина відновилася після теплового удару, обов'язково покажіть її лікарю.

2014-06-05