Перейти до основного вмісту

Чому собаки їдять траву?

Багато господарів погодяться, що не раз помічали, як під час прогулянки їх собака поїдає траву. Що ж змушує чотирилапих урізноманітнювати свій м'ясний раціон?

Багато господарів погодяться, що не раз помічали, як під час прогулянки їх собака поїдає траву. Що ж змушує чотирилапих урізноманітнювати свій м'ясний раціон? Жоден учений поки не дав вичерпну відповідь на це питання. Але більшість ветеринарів вважають, що невелика кількість з'їденої трави не зашкодить вашому улюбленцю, а в деяких випадках, навпаки, оздоровить його. Дозволяючи своєму собаці поживиться рослинністю, не забувайте стежити, щоб він їв її подалі від автомобільних доріг, де трава швидше токсична, ніж корисна, і не на оброблених пестицидами грядках і полях. Пам'ятайте, якщо вашу тварину не щеплено, вулична зелень може їй нашкодити.

Чому собаки це роблять?

Трава може зацікавити вашого домашнього улюбленця в декількох випадках.

  1. Щоб викликати блювоту, якщо тварина відчуває, що з'їла щось не те. У цьому випадку, собака починає заковтувати зелень дуже швидко, непрожовані травинки лоскочуть псу горло і викликають блювотний рефлекс. 
  2. Звір може відчувати нестачу певних вітамінів або інших мікроелементів і, таким чином, усуває цей недолік. Завдяки своїм інстинктам, собака здатний виявити необхідні речовини і на мізерних міських газонах. 
  3. Як правило, собаки ретельно вибирають рослину, яку збираються з'їсти. Деякі трави здатні підвищити імунітет вашого вихованця і містять антибактеріальні речовини. 
  4. Також, інтерес до зелені може бути обумовлений інстинктами собаки. Давні предки наших чотирилапих друзів проковтували свою здобич повністю, разом з вмістом її шлунка. Оскільки здобиччю ставали, в основному, травоїдні тварини, такі як кролики, в організм хижаків разом з м'ясом потрапляла велика кількість зелені. 
  5. Може бути, що допитливому собаці просто подобається процес висмикування трави із землі і подальшого жування. Деякі рослини мають приємний запах і смак, це й спонукає чотирилапих «пастися» на газоні.

Якщо Ви помітили, що собака їсть траву надто часто, варто звернутися до ветеринара.

Можливо, корм, яким ви годуєте пса, йому не підходить. Також, це може бути ознакою захворювання печінки.

Як допомогти Вашому собаці отримати вітаміни.

Собаку ніколи не зайве підгодувати свіжими продуктами, що містять вітаміни. Маленькому другу можна спокійно згодовувати більшість овочів, але тільки в сирому вигляді. Корисною для Вашого пса буде зелень: петрушка, кріп, листя салату. Фахівець допоможе підібрати вітамінні добавки для Вашого собаки. Якщо ви турбуєтеся, що Ваш улюбленець отруїться забрудненою вуличною травою, ви можете виростити зелень самостійно або купити її в зоомагазині.

2014-05-28