Перейти до основного вмісту

Модна стрижка чи здоровий пес?

Настало літо, і знову на вулицях і в парках ми побачимо дивно стрижених і навіть голених мальтезе, йоркширських тер'єрів, вест уайт хайленд тер'єрів і навіть спаніелів. Але чи потрібно стригти собаку на літо? І так це безпечно, як нам здається?

Власники собак мають різні думки, вирішуючи стригти свого улюбленця. Розглянемо найпопулярніші.

Моєму песику спекотно!

Люди не мають так багато «шерсті» на тілі, як собаки, зате вміють регулювати температуру тіла одягом. Коли на вулиці теплішає, ми змінюємо пуховики і шапки на шорти і майки. А що ж робить пес? Взимку і влітку носить свою шубу! "Йому ж спекотно!" - вигукують власники і записують свою собачку до грумера, щоб збрити все непотрібне.

Однак, цей крок може сильно нашкодити собаці!

Існує безліч типів шерсті у собак, але в цілому їх можна розділити на дві групи: остьове волосся з підшерстям і без підшерстя.

Шерсть без підшерстя у таких порід як ши-тцу, пудель, йоркширський терьер. Саме їх найчастіше стрижуть. Але модельна стрижка та гоління на літо – різні речі. Шкіра таких собак захищена від сонячних променів, укусів комах і навіть звичайних подряпин тільки остьовим волоссям, яке якраз і збривають. Ніжна шкіра таких собачок не пристосована до впливу прямих сонячних променів, від чого часто в перші дні після гоління собака отримує опіки. Але найгірше те, що саме остьове волосся і захищає тіло собаки від перегрівання в спекотні дні. Без шерсті собака ризикує отримати тепловий удар.

Шерсть з підшерстям. У багатьох собак крім остьового волосся є ще й потужний підшерсток. Це маламути, хаскі, шелти, коргі, німецькі вівчарки і т.п. Їх підшерсток складається з м'яких, густих, легких волосків, зазвичай більш коротких, ніж остьове. Він працює як повітряна подушка - затримує повітря, створюючи ізоляційний шар і зберігаючи тепло взимку і прохолоду влітку. Остьове волосся захищає від механічних пошкоджень і прямих сонячних променів, а завдання підшерстя - терморегуляція.

Голити собак, що мають підшерсток - велика помилка.

Що буде, якщо стригти собаку на літо?

Потрапляння прямих сонячних променів на незахищені ділянки шкіри може викликати у собак дерматит і спровокувати появу гемангіом, розвиток гемангіосаркоми та інших хвороб. Але навіть якщо всіх цих жахів не станеться, стрижена собака - легка здобич для комарів.

Одним з незрозумілих наслідків стрижки собак є те, що після стрижки зростання нової шерсті припиняється або затримується на довгий термін (іноді до 2 років!). Особливо схильні до цього породи з великим підшерстям - чау-чау, хаскі, маламути, німецькі вівчарки, коргі, коллі, лабрадори і голден ретривери.

Передбачається, що причина цього явища - порушення кровопостачання волосяних фолікулів через охолодження шкіри після стрижки. Особливо схильні до цього явища немолоді собаки.

Як собаки рятуються від спеки?

Механізм терморегуляції у собак не схожий на наш. У спеку людина активно потіє, чого про собаку не скажеш. Собаки не вміють охолоджуватися шляхом випаровування вологи з поверхні шкіри.

Їх основний спосіб прохолоджуватися - дихання. Прискорене поверхневе дихання з відкритою пащею - ось як собаки справляються зі спекою. Таке дихання допомагає рідині випаровуватися активніше з поверхні слизових оболонок і з повітря, що видихається.

Як же допомогти собаці пережити спеку?

Тінь. У собаки має бути місце, де вона може сховатися від променів палючого сонця.

Вода. Чиста вода повинна бути доступна чотирилапому 24 години на добу.

Миття. Собаці простіше переносити спеку, якщо шерсть доглянута і чиста. Це покращує циркуляцію повітря.

Ігри та прогулянки. Фізичні навантаження і прогулянки перенесіть на ранні ранкові і пізні вечірні години, коли спеки немає.

Добре допоможе охолодитися собакам купання.

Можна придбати охолоджуючі килимки і попони для собак.

Заморожені ласощі або іграшки. Своєрідне морозиво для собак ви можете зробити самі, поклавши іграшку в холодильник або заморозивши в брикеті з водою улюблені ласощі пса.

Щодо котиків - ситуація дуже подібна. Шерсть муркотунів захищає їх тіло так само, як і у собак.

Ні в якому разі не можна стригти шерсть на голові і лапах, оскільки там знаходяться сенсорні волоски - органи чуття кішки. Якщо ви залишите пензлик на кінчику хвоста кішки, вона може сприйняти її як іграшку і в підсумку пошкодити собі хвіст.

Також на тілі кішки можуть залишитися частинки шерсті, які будуть колотися і викликати роздратування. Щоб уникнути цього, після стрижки обов'язково потрібно помити тварину або протерти вологою серветкою.

Після стрижки потрібно уникати прямих сонячних променів, так як вони можуть стати причиною опіку у тварини.

2019-06-18

Генеральні партнери