Перейти до основного вмісту

Як подорожувати з твариною за кордон

З 1 червня 2018 року в Україні змінилися правила перевезення домашніх тварин закордон. Тепер старі документи треба замінити на ветеринарно-санітарні паспорти єдиного зразка. Їх видає винятково Держспоживслужба.

Якщо ви вирішили подорожувати літаком, потрібно заздалегідь дізнатися правила перевезення у авіакомпанії. Найчастіше, тварини подорожують в багажному відсіку, а їхній квиток оплачується як певна кількість багажу з націнкою.

З собою в салон можна взяти тваринку вагою до 8 кг. Утім, подорожувати вона має не в сумочці чи на руках, а в спеціальному контейнері. Усі тварини мають бути з вживленим чіпом. Перед посадкою усе перевірять спеціальні інспектори.

Перше – це ветеринарно-санітарний паспорт, щеплення відповідні, дослідження на титр проти вірусу сказу, ветеринарне свідоцтво форми №1 – оце та основа бази, з яким людина, з твариною обов’язково приходить на прикордонно-інспекційний пункт, – каже Олександр Бовоз, державний інспектор ветеринарної медицини.

А от для подорожей на поїзді буде достатньо контейнера та свідоцтва №1. Свідоцтво потрібно показати на касі, після чого вам видадуть квитанцію на оплату перевезення тварини.

Сума залежить від відстані поїздки і ваги чотирилапого. Безкоштовно лише – собаки-поводирі для незрячих. Якщо ж на потягу ви зібралися закордон, мурчика можна взяти з собою лише в купейний вагон.

Крім того потрібно ретельно вивчити правила країни, яку плануєте відвідати. Наприклад, у ЄС не можна привезти кота або собаку, яким менше 6 місяців. А ось в Туреччину не можна приїхати більш, ніж з двома тваринами.

За матеріалами: fakty.ictv.ua

2018-07-18