Перейти до основного вмісту

Чи потрібні песикам фізичні навантаження?

Що ж дає собаці фізкультура?

1. покращує серцево-судинну діяльність, тренує серце;

2. зміцнює кістки, розвиває суглоби і м'язи, формує скелет;

3. сприяє роботі шлунково-кишкового тракту;

4. регулює вагу (в т.ч. після стерилізації);

5. тренує на витривалість усі системи життєдіяльності;

6. підвищує емоційну впевненість собаки в собі;

7. знижує агресію;

8. процес старіння у собак з хорошою мускулатурою проходить менш болісно;

9. підвищує стійкість імунної системи;

10. збільшує об'єм грудної клітки, що покращує ефективність газообміну;

11. покращує репродуктивну функцію організму.

ВАЖЛИВО:

При виборі вправ і кількості навантаження, необхідно обов'язково враховувати особливості породи і вік собаки. Собакам з дисплазією або підозрою на неї, великі фізичні навантаження заборонені, оскільки вони можуть призвести до загострення хвороби.

Молодим собакам для правильного фізичного розвитку необхідні тривалі піші прогулянки з періодичними короткочасними прискореннями. Це можуть бути пробіжки з господарем, гра з іншими собаками і т.п. Після кожного такого прискорення організму необхідно заспокоїтися, відновити дихання і пульс, дати розслабитися м'язам. Але й не перестарайтеся – песик повинен приходити з прогулянки втомленим, але не виснаженим. Якщо дихання і ін. довго не приходять в норму, ви дали дуже велике навантаження і організм не може впоратися з цим завданням. Монотонність вправ для молодих собак також є неприпустимою. Бажано поєднувати фізичні вправи з розумовими вправами, наприклад навчанням будь-яким командам. По-перше, це зміна виду діяльності, а по-друге, приплив крові до голови під час фізичних вправ покращує роботу мозку.

Вправи

Вправи для своєї собаки Ви обираєте самі, залежно від темпераменту собаки і її фізичних можливостей. Хтось любить бігати, хтось плавати і т.п.

Будь-яке навантаження необхідно нарощувати поступово, тому що перенавантаження загрожує хворобами суглобів і м'язів. Не починайте і не закінчуйте вправи різко, обов'язково повинні бути присутніми розминки. Також необхідно забезпечити собаці доступ до води, особливо в літній період, щоб уникнути зневоднення організму.

2017-04-20