Перейти до основного вмісту

Як допомогти безпритульним собакам взимку

Зима – безумовно найважчий сезон для безпритульних тварин: екстремальні погодні умови ускладнюють і без того нелегке життя собак на вулиці. Важко добувати їжу та воду, складно знайти теплий прихисток. Вони виглядають сильними та зовсім не скаржаться, але гинуть через холод дуже часто. Тому наша з вами допомога в цей період особливо важлива.

Цей пост є не стільки повчальним, скільки пам’яткою. Багато того, що ви прочитаєте нижче, ви напевно знаєте. Наша мета - нагадати!

Отже, як допомогти барбосам, які живуть біля вашого дому/офісу/навчального закладу в холодну пору року.

Перше і найправильніше - прихистити. Якщо, звичайно, є можливість. Якщо ж ви хочете допомогти пережити зиму на вулиці, ось кілька важливих порад:

Спорудіть укриття. Звичайно, безпритульні собаки витривалі, набагато витриваліші, ніж домашні, проте багато з них: а) короткошерсті; та б) ослаблені внаслідок різних хвороб, недостатнього харчування, паразитів і т.п. Навіс, примітивна будка з дощок або аналогічного матеріалу, - загалом що завгодно, щоб укрити від вітру та опадів.

Укриття також бажано утеплити, особливо якщо там живуть короткошерсті собаки або цуценята. Утеплити можна соломою, пінопластом та іншим дешевими, доступними і, головне, не матеріалом. що не пропускає вологу.

Годуйте теплою їжею та давайте гарячі напої кожного дня. Тут, мабуть, не потрібно пояснювати чому. Щоб вода не замерзала, можна додати в неї ложку цукру. Крім того, ємності, в яких ви будете приносити цю саму воду і їжу, повинні бути з максимально морозостійкого матеріалу (не скло,  не метал, краще пластик).

Стерилізуйте. Зробіть собі нарешті посвідчення волонтера і користуйтеся тим невеликим, що дала нам держава в контексті вирішення проблеми безпритульних тварин - безкоштовною стерилізацією. Собаки в період виношування потомства особливо вразливі, тому стерилізація - це дійсно оптимальний варіант. Докладніше про те, де і як безкоштовно стерилізувати безпритульну тварину, ми вже писали.

Беріть на тимчасову перетримку. Якщо дозволяють умови і є можливість, в особливо суворі зимові ночі заберіть тварину додому.  Якщо не в самий будинок , то хоч на сходи. (Ось на цьому моменті, напевно, багато хто скаже "А як же сусіди? Будуть обурюватися! " А давайте будемо людьми, справжніми людьми, і надамо залежним від нас істотам хоча б якийсь шанс. І сусіди, зрештою, нехай будуть людьми).

2013-12-22