Перейти до основного вмісту

Хімія життя

Чи проводиться в Україні тестування хімії на тваринах?

Представники благодійного фонду "Happy Paw" зізнаються: задались цим питанням особисто лише після участі в кліматичному марші минулого року. Одна зі співробітниць придбала туш, помітила, що на ній є позначка "не тестувалось на тваринах". Після чого представники фонду вирішили пересвідчитись, скільки ж косметики та побутової хімії мають такі помітки. Копнули глибше. З’ясувалось, ситуація дуже невтішна. Для тварин, звісно. І для українців, якщо мова йде про репутацію країни.

Життя людини важко уявити без пляшечок та коробочок, наповнених різноманітними речовинами. Для краси – шампуні, креми, декоративна косметика та парфуми; для здоров’я – ліки; для побуту – миючі засоби та пральні порошки. Запахи, кольори, консистенції та текстури на будь-який смак, а головне, виробник присягається про безпеку кожного товару для людини. У житті багатьох тварин це теж присутнє, але трохи по-іншому. Різниця в користування полягає в тому, що людина робить вибір, а тварину примушують.

Чи дозволене в Україні тестуванні на тваринах?

Деякі норми, які регламентують питання тестування над тваринами, містяться зокрема у Законі України "Про захист тварин від жорстокого поводження".

"Процедура проведення експериментів над тваринами вимагає певних правил, - пояснює юрист Наталія Паламарчук. - Головні з них: тестування дозволене лише в разі, якщо відсутня можливість заміни їх іншими альтернативними методами і об’єктами".

Тут БФ "Happy Paw" взявся за пошуки документу з переліком альтернативних методів в Україні. Ця інформація, як виявилось, міститься в наказі МОН України № 1506 від 21.12.2011, який, до речі, в офіційних джерелах не опублікований.

9 методів-альтернатив тестуванню над тваринами в Україні:

- комп’ютерне моделювання та навчальні програми;

- відеофільми;

- електронні тренажери;

- манекени тварин;

- моделі органів тварин;

- культури тканин та клітин;

- трупи тварин, померлих природною смертю;

- клінічна практика у ветеринарних лікарнях;

- онлайн відео колекції для широкого загалу фахівців та спеціальні відеозаписи лекцій з використання експериментальних тварин (у разі якщо інші методи не підходять).

А ось для порівняння перелік альтернативних методів тестування у США:

1. Тести в пробірці (in vitro)

2. Використання білкової мембрани замість шкіри QSAR – комп’ютерне моделювання CADD – розробка ліків за допомогою комп’ютера

3. Імітатор людського тіла

4. Добровольці

"Якщо необхідних альтернатив немає, то діяти необхідно в рамках законодавства, а саме: дотримуватися порядку проведення тестування та отримати відповідний дозвіл на це" - пояснює юристка.

Дозвіл в Україні видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері наукової діяльності, тобто Міністерством освіти і науки України, але тут є маленька, проте суттєва, заковика - порядку надання дозволу, який затверджується наказом, просто не існує, відтак і дозвіл нікому за весь цей час не міг видаватися.

Тобто, на даний момент легальне тестування на тваринах в Україні неможливе. При цьому, навіть, якщо порядок надання дозволу таки з‘явиться – покарання за протизаконні дії дуже незначне.

"Якщо говорити про відповідальність за порушення закону про жорстоке поводження з тваринами - то відповідні статті є у Кодексі України про адміністративні правопорушення - стаття 89, та в Кримінальному кодексі - стаття 299. Покаранням за будь-які ганебні вчинки за статтею 89 є штраф від 153 грн до 357 грн; за статтею 299 Кримінального кодексу штраф до 850 грн або ж арешт строком до 6 місяців" - розповідає пані Наталя. 850 грн – така ціна може бути ціною життя безневинної істоти.

На завершення юридичного підґрунтя також необхідно відзначити, що у єдиному державному реєстрі судових рішень немає жодного рішення, яким притягалася до відповідальності особа за жорстоке поводження з тваринами в аспекті тестувань.

Тестування. Виробники

Проте не все так погано, як здається на перший погляд, адже тенденція компаній, які відмовляються від вбивства тварин заради досягнення особистих цілей, стрімко росте з кожним роком.

Поки що немає списку українських компаній, що не тестують товари на тваринах. Але, для прикладу, можна навести дві. Компанія косметики ручної роботи "LUSH". Уся продукція виготовляється вручну з натуральних інгредієнтів і не тестується на тваринах. До "білого списку" належить і німецький бренд "Essence", який спеціалізується на декоративній косметиці. Вони жодного разу не тестували на тваринах ні інгредієнтів для свого продукту, ні кінцевого товару, при цьому асортимент і якість аж ніяк не програє компаніям-тестувальникам.

Щодо українських косметичних брендів, то більшість компаній виготовляють і, відповідно, тестують свою продукцію у європейських країнах, а це означає, що тварин не використовують для реалізації своїх товарів.

Наприклад, Галина Решнюк, директор компанії імпортера ТМ "Color Me", запевняє, що вони не проводять тестування продукції на тваринах.

А Юлія Короленко, представник лабораторії "Elfa" навіть ділиться альтернативними методами перевірки товарів: "Тестування на добровольцях в лабораторіях та інструментальне тестування". На питання, чи позначено якимось чином, що товар не тестується на тваринах, Юлія відповідає: "Ні, по-перше, тестування на тваринах заборонене законом, по-друге, позначення на етикетці було б конкурентною перевагою, що суперечить закону про захист споживачів".

Юрист зауважила, що це – думка представника окремої компанії, і наявність позначки не заборонена законодавством, це просто ніяк не регулюється.

Ми відправили офіційні запити у декілька українських компаній, але отримали відповідь лише від двох із них. Не надали жодної відповіді компанія Біокон, Альянс Краси. У телефонному режимі представники ще однієї компанії зізнались, що тестують на тваринах, і що наразі якіснішої альтернативи не бачать, але письмової відповіді не надали, то ж, ми не можемо назвати їх на даний момент.

На противагу, є бренди, які виготовляють продукцію лише на території України. І тут ми не можемо стверджувати гинуть тварини заради "краси українських жінок" чи ні. Адже на законному рівні це питання не регулюється. Але, щоб там не було, тестування косметичних засобів на тваринах неприйнятне по всім існуючим нормам.

Тому, якщо для споживача важливо, щоб продукція не була протестована на тваринах – обирайте бренди, що виготовляють інгредієнти і кінцевий продукт в країнах Європи, пояснюють експерти. Україна не етична по відношенню до тварин до того часу, поки кожен представник українських брендів не зможе стверджувати: "так, ми не тестуємо нашу продукцію на тваринах, адже це заборонено чинними законодавством".

На сьогодні існує безліч компаній у "білому списку", які відмовились від тестування над тваринами. Добрі товари дуже легко розпізнати завдяки підказкам: "не тестується на тваринах", "Cruelty free", "No animal testing", "Animal friendly та логотипом кролика "BUAV Approved". Також продукція, виготовлена в ЄС, не тестується на тваринах. Якщо кожен із нас зупинить свій вибір на такому товарі - процес відмови від насильства над тваринами пришвидшиться у сотні разів. Адже вибір покупця може врятувати не одне маленьке життя.

Читайте статтю на INSIDER.

2016-01-28