Перейти до основного вмісту

Чому сміття вбиває тварин?

Happy Paw долучається до Кліматичної акції

Кілька тижнів тому, ми дізналися, що в грудні у Парижі відбудеться Кліматична конференція ООН. Мета - підписати нову міжнародну угоду, яка прийде на зміну Кіотському протоколу. Детальніше можна прочитати тут: http://www.ambafrance-ua.org/21-a-miizhnarodna-konferenciiya-z

29 листопада, українці разом з іншими активістами світу вийдуть на вулиці своїх міст вимагати від політиків більш рішучих дій для порятунку планети.

Сказати, що ця тема нам близька, мабуть, замало, адже ми щодня протягом усього існування фонду мали справу з пагубним людським впливом на нашу екосистему, від якої страждають і безпритульні тварини, за життя яких ми боремося щохвилини.

Проблема насправді проста і ганебна як для 21 століття – більшість людей банально не вміє прибирати за собою і своїми улюбленцями.

Необачно покинуті обгортки, пляшки чи пакети є реальною загрозою життю безпритульної тварини. Так склалося, що до побутового сміття українське населення ставиться несерйозно. Більшість переконана, що у порівнянні з вихлопними газами та відходами від виробництва це - дрібничка. Але задумайтесь, якщо усі 43 мільйони будуть так думати і нехтувати порядком у громадських місцях? Купа небезпечного сміття, яка поширює інфекції, розмножує шкідливі бактерії, вбиває тварин – наше цілком реальне майбутнє?!

Давайте розглянемо все на прикладі, чи задумувалися ви, що звичайнісінька плівка від сосиски чи обрізок ковбаси з металевим фіксатором повз сміттєвого контейнера може спровокувати обструкцію шлунково-кишкового тракту, або отруєння солями металів? Ці непрості терміни - на ділі страшна болюча смерть чотирилапого приятеля.

Близько 3 років тому в Україні почали сортувати відходи. Відтоді біля будинків з’явилися контейнери для розподілу сміття на таке, що піддається повторній переробці та на особливо небезпечне, яке потребує окремої утилізації.

Правила прості:

1. Пластикові пляшки – розплющуйте та викидайте у спеціальні сітки або контейнери!

2. Скло - у зелені контейнери з написом «Скло»!

3. Папір – у контейнери з написом «Папір»!

4. Будівельне сміття та габаритне не можна викидати у прості контейнери, викидайте його у спеціалізовані великі ємкості, що розташовані на території Вашого мікрорайону!

5. Органічні відходи (залишки їжі тощо) варто викидати у прості контейнери, так як вони легко розкладаються та не шкодять навколишній території.

6. Заборонено викидати у смітники побутові небезпечні відходи (старі батарейки, термометри, дрібні електронні пристрої, прострочені ліки, люмінесцентні лампи та інше). Вони потребують спеціальної утилізації.

І що ми маємо натомість? Зазвичай один переповнений вкрай контейнер, який знаходиться найближче до будинку. Та й справді, яка різниця куди вже кидати, добре, що не під ноги. Але ж уявіть оте різноманіття речовин (миючі засоби, батарейки, розчинники) не ізольованих одне від одного, які разом вступають у вбивчі хімічні реакції і стають потужною отрутою для всього навколишнього середовища. І для пухнастого вуличного кота - ця перша і єдина спроба чогось цікавого на смак може стати останньою.

Погодьтеся, що для вирішення такої проблеми важлива кожна людина, кожний достойний вчинок, кожний свідомий вибір.

Ми розуміємо, що це все лиш одна складова, яка впливає на кліматичну ситуацію, але яку цілком можна вирішити. Треба змінювати систему, а не клімат!

Ми ж закликаємо усіх собаколюбів, котолюбів і тих, хто хоче жити в гармонії з природою вийти разом з нами на марш.

Наостанок поділимося нашим улюбленим афоризмом дослідника Арктики Роберта Свона, який казав: «Найбільша загроза для нашої планети – це віра в те, що її врятує хтось інший».

2015-11-22